Dok se svijet bori protiv COVID-19, svi bi trebao da budu svjesniji važnosti samozaštite te kako pravilno dezinfekovati i izbjeći dovođenje u opasan položaj, jer pogrešno rukovanje dezinfekcionim sredstvima može neočekivano štetiti, napominje CGTN.

Maske su jako važne jer prekrivaju vaše lice, no drugi najvažniji aspekt zaštite je dezinfekcija, kao ključna metoda zaustavljanja virusa Covid-19.

No morate znati kako se pravilno da definfekujete i koje je sredstvo najjače u uništavanju zloglasnog krivca za pandemiju. Jer pogrešno rukovanje dezinfekcionim sredstvima može uzrokovati neočekivanu štetu.

Koronavirus je lipofilni virus s ovojnicom. To znači da ima spoljni sloj lipida, debelu ovojnicu na njegovoj površini. Ta ovojnica se lako može uništiti s više različitih hemikalija. I njeno uništenje deaktivira cijeli virus.

HIV, herpes i grip uzrokuju takođe uzrokuju lipofilni virusi. Oni su različiti od hidrofilnih virusa, koji vole vodu, prenosi Poslovni dnevnik.

Koje su hemikalije najbolje za uništavanje lipofilnih virusa?

Kao prvo etanol (alkohol). Mnogi vjeruju kako je visoko koncentrisani alkohol bolji, što više to bolje. No to je netačno. 

Zapravo je alkohol od 75 posto najučinkovitiji u ubijanju mikroba. Upravo se zato on preporučuje u borbi protiv koronavirusa, a može  se jednostavno kupiti u apoteci, za razliku od više koncentrisanog alkohola od 90 posto koji se najviše koristi u farmaceutskoj industriji.

Alkohol od 75 posto lako može deaktivirati sve lipofilne viruse pa čak i neke hidrofilne. Nasuprot tome, alkohol od 90 ili čak 100 posto zgusnuće proteinsku omotnicu virusa.  To će ‘zapečatiti’ virus i alkohol ga više neće moći ubiti. Kad koristite alkohol našpricajte ga na krpu i obrišite površinu ili ono što želite dezinfekovati.

Nemojte ga špricati u vazduh ili na svoju odjeću, jer biste mogli zapaliti sebe ili kuću. Radi se o visoko zapaljivoj tečnosti, čak i od statike, ne samo u blizini otvorenog plamena.

Dezinficijensi koji sadrže hlorid

Sredstva koja često koristimo na dnevnoj bazi za čišćenje kuće, a koja mislimo da bi mogla ubiti koronavirus, najčešće to ne mogu.

Kada odete u trgovinu da kupite dezinficijens pročitajte sastav. Ako sadrže benzalhonijev hlorid ili natrijumov hipohlorit – to je to.

Ako sadrže spoj kojim često dezinfekujemo odjeću –  kloroksilenol- sredstvo neće moći ubiti koronavirus.

No postoji jedna caka i upozorenje. Nikad ne koristite zajedno sredstva koje sadrže hlorid s onim koja sadrže hlorovodonik. Jer kada se ta sredstva spoje ona stvaraju jaki iritirajući plin (hlor Cl2). To vas lako može ubiti.

Peroksid je takođe dio dezinficijensa koji može uništiti koronavirus, a siguran je za korištenje.

Hlorov dioksid, vodikov peroksid i peroctena kiselina, takođe su učinkoviti u sredstvima, makar zadnje navedena nije preporučena za kućnu upotrebu.

Ostavi komentar