Jedete li namirnice koje su korisne za vaše oči? Osim popularne šargarepe postoji niz namirnica koje doprinose zdravlju vaših očiju.

Saznajte koje namirnice pomažu zdravlju očiju i štite od pojave eventualnih bolesti očiju.

1. Riba

Ribe kao što su losos, tuna, sardele i skuše bogate su omega – 3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u zaštiti od sindroma suvih očiju, makularne degeneracije, pa čak i katarakte.

Ukoliko ne konzumirate ribu, omega – 3 masne kiseline možete crpiti iz ribljeg ulja, lanenog ulja ili ulja sjemenki crne ribizle.

2. Lisnato povrće

Spanać, kelj i raštika puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji mogu zaustaviti progresiju makularne degeneracije i katarakte. Brokula, grašak i avokado takođe su izvrsni izvori ovih moćnih antioksidansa.

3. Cijele žitarice

Prehrana bogata namirnicama niskog glikemijskog indeksa (GI) smanjuje rizik od nastanka senilne makularne degeneracije. Umjesto rafiniranih ugljikohidrata koristite u svakodnevnoj prehrani quinou, smeđu rižu, zob, integralni hljeb i integralnu tjesteninu. Vitamin E i cink koji se nalaze u cijelim žitaricama doprinose cjelokupnom zdravlju očiju.

4. Jaja

Vitamini i hranjive materije koje se nalaze u jajima, uključujući lutein i vitamin A doprinose zdravlju i funkciji očiju. Vitamin A sprječava nastanak noćnog sljepila i sindroma suvog oka.

5. Citrusno i bobičasto voće

Naranče, grejpfrut, limun, kupine, maline i borovnice bogate su vitaminom C, koji smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije i katarakte.

6. Orašasto voće

Pistaći, orasi, bademi i lješnici bogati su omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E koji doprinose cjelokupnom zdravlju vaših očiju.

7. Voće i povrće u boji

Namirnice kao što su šargarepa, paradajz, paprika, jagode, bundeva, kukuruz i lubenica izvrsni su izvori vitamina A i C. Karotenoidi – spojevi koji daju voću i povrću njihove žute, narančaste i crvene pigmente smanjuju rizik od većine očnih bolesti.

8. Mahunarke

Pasulje, slanutak i leća odlični su izvori bioflavonoida i cinka koji štite mrežnjaču i smanjuju rizik od nastanka makularne degeneracije i očne mrene.

 

9. Sjemenke suncokreta

Bogate su vitaminom E i cinkom, koji doprinose ukupnom zdravlju vaših očiju.

U obilju zdravih namirnica sigurno ćete pronaći nešto za sebe i opskrbiti organizam potrebnim tvarima za očuvanje vašeg vida.

Ostavi komentar