Eminentni stručnjak iz oblasti dječije urologije, prof. Imran Mushtaq, iz Velike Britanije bio je, po drugi put, 10. i 11. oktobra 2019. godine u zvaničnoj posjeti Odjeljenju za urologiju Dječije hirurške klinike (DHK) Instituta za bolesti djece (IBD) KCCG i tom prilikom operisao sa urološkim timom IBD-a tri pacijenta.

Tom prilikom je po prvi put urađena laparoskopska nefrektomija retroperitonealnim pristupom (minimalno invazivna hirurška metoda odstranjivanja bubrega uz pomoć specijalnih hirurških i endoskopskih instrumenata koji imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove), što je ujedno i prva operacija ovog tipa u regionu.

Tokom sastanka sa zvančnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka.

Zahvaljujući saradnji sa prof. dr Mushtaqom najmlađi pacijenti Dječije hirurške klinike liječe se najsavremenijim metodama, a oni sa najtežim stanjima više se ne moraju upućivati u inostrane zdravstvene centre.

“Ovom saradnjom naši pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem“, istakla je ovim povodom dr Irena Marić, specijalista dječije hirurgije i subspecijalista dječije urologije, načelnica Odjeljenja dječije urologije DHK IBD, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar