Sunce, odnosno UV zrake su jedan od najvećih uzroka starenja kože, a žene često zaboravljaju na tu činjenicu i ne njeguju se kremama sa zaštitnim faktorom u mladosti te sve ranije u životu ta greška dolazi na naplatu.

“Mnoge žene mi kažu da kremu s faktorom nose samo tokom ljeta, dok smatraju da to zimi nije potrebno. Još jedna greška”, izjavila je Pamela Maršal, američka kozmetičarka i osnivač brenda Mortar & Milk.

“Nošenje kreme sa zaštitnim faktorom trebalo bi da bude pod normalno”, upozorava Pamela. Na listi grešaka je i često korištenje vlažnih maramica za skidanje šminke.

“Većina vlažnih maramica ima hemikalije slične deterdžentima i alkohole koji izuzetno isušuju lice. Sve to može izazvati pretjerano isušivanje lica i crvenilo, a time i preuranjenu pojavu bora na licu”, komentarisala je kozmetičarka slavnih, Liza Haris

Previše pudera takođe nam može naškoditi, govori vizažistkinja slavnih, Hana Martin.

“Ako nosite previše pudera, ne samo da ćete izgledati starije, već će koža prije pokazati znakove isušivanja, što takođe podstiče pojavu bora. Teška šminka je samo za snimanja, dok tokom dana koža mora imati što manje pudera kako bi disala. Dalje, mnoge žene preskaču hidrataciju, odnosno zaboravljaju da je osnovna krema ona koja koži daje vlagu”, ističe Hana.

“Zabavno je ponekad kompletno se našminkati, ali činjenica da previše šminke oko očiju koži samo smeta. Na kraju imate isušenu kožu s bojom koja je upala u pore i to nije nimalo atraktivno. Predlažem pastelne nijanse na licu, za razliku do crne, koja, u teškoj varijanti na očima, samo postara lice”, upozorava vizažistkinja.

Starenje kože možemo ubrzati i pretjeranim korištenjem pilinga koji samo uništavaju gornji sloj kože, umjesto da ga samo čiste. Stručnjaci predlažu lagani piling koji neće smetati koži.

(24sata.hr)

Ostavi komentar