Kičmeni stub se sastoji od ukupno 33 pršljena, koji su podijeljeni u pet regiona: cervikalni (vratni), grudni, lumbalni, sakralni i repni (trtični) dio. U cervikalnom regionu se kičmeni stub dalje klasifikuje u gornji i donji vratni region. Atlas pršljen je jedan od dva gornja vratna pršljenova, takođe poznat kao C1, i to je najveći pršljen kičmenog stuba.

Atlas pršljen je u kontaktu sa potiljačnom kosti, ravnom kosti koja se nalazi na potiljačnom dijelu glave.

Ovaj prvi vratni pršljen je dobio ime po mitskom grčkom bogu koji je nosio svijet na ramenima, jer je funkcija atlasa da podrži glavu koja je u obliku kugle – što je poređenje sa zemljinom kuglom. Zajedno sa drugim pršljenom, koji se zove axis, atlas je odgovoran za širok spektar pokreta glave. Atlas je najviši pršljen i sa axisom formira zglob koji povezuje lobanju i kičmu. Atlas i axis su specijalizovani da bi ispratili veći opseg pokreta od normalnih pršljenova. Oni su odgovorni za klimanje glavom i rotacione pokrete glave.

Atlas ne izgleda kao tipičan pršljen, sa strukturom nalik na prsten i odsustvom tijela pršljena, on je zapravo fuzionisan sa axisom. Ostali anatomski djelovi na atlasu uključuju prednji i zadnji luk i dvije bočne mase.

VRATNI PRŠLJEN ATLAS POREMEĆAJ

Prvi vratni pršljen – atlas – je najbitniji, najmanji i najtanji pršljen – sklon izmještanju. Izmještanje ili dislociranje atlasa je jedan od najrasprostranjenijih poremećaja. Zapravo, svi mi se rađamo sa djelimično izmještenim atlasom – nekad je to u granicama normale, a nekada izaziva simptome i odražava se na naš svakodnevni život.

Kako dolazi do izmještanja atlasa? Izmeštanje atlasa može biti uzrokovano genetski, prije rođenja (kongenitalno) ili kasnije tokom života, obično usljed povreda. Do ovoga može doći usljed različitih trauma i povreda glave i vrata. Od trenutka rođenja i same porođajne traume, zbog okretanja bebine glave pri porođaju može doći do lakog izmještanja atlasa. Usljed padova na glavu dok je dijete malo, ili kasnijih udaraca u glavu, saobraćajnih nesreća i drugih povreda ovog osjetljivog regiona – pri čemu treba i minimalan udarac u predjelu ovog regiona može biti dovoljan da izmjesti atlas.

Značajan i veoma čest razlog za nepravilan položaj atlasa je nepravilno držanje tijela, odnosno glave i vrata – kada je glava nagnuta ka napred pri sjedjenju ili stajanju. Ako dugo sjedite za računarom, knjigom i stolom – obratite pažnju na pravilno držanja glave i vrata.

Poremećaji koji mogu nastati usljed izmještanja vratnog pršljena su zaista mnogobrojni, od onih nervne prirode, do onih koji imaju veze sa cirkulacijom. Ovo se javlja usljed narušene komunikacije između glave (mozga) i ostatka tijela.Glavobolja, vrtoglavice, nedostatak energije, problemi sa visokim i niskim krvnim pritiskom, slaba cirkulacija, slaba periferna cirkulacija, problemi sa disanjem, aritmije srca, želudačni problemi, problemi sa peristaltikom, probavom, zglobovima, samo su neki od prolema koje izaziva izještanje atlasa.

SIMPTOMI

Izmještanje atlasa za samo 1-4 mm na gore ili dolje (duž potiljačne kosti) ili 1-3 stepena u smislu rotacije (naprijed ili nazad oko axisa) – remeti normalno sporvođenje nervnih impulsa između glave (mozga) i tijela i remeti se cirkulacija kroz vertebralnu arteriju i tako se narušava normalni priliv krvi u mozak. Ovo vremenom dovodi do poremećaja vezanih za kičmu, kao što su: skolioza, kifoza, lordoza, diskus hernija i drugi poremećaji kičme. Uz ovakve poremećaje, uobičajeni simptomi su bolovi u leđima, trnjenje u raznim djelovima tijela, smanjena osjetljivost i drugi zdravstveni problemi.

Treba znati da čak i minimalno izmještanje atlasa iz svog prirodnog ležišta može dovesti do najrazličitijih simptoma, za koje ne biste ni posumnjali da imaju veze sa ovim prvim vratnim pršljenom, kao što su: glavobolja ili migrena, vrtoglavica, nesvjestica, zujanje u ušima, problemi sa koncentracijom, loša memorija, loše držanje, hronični umor, bol u leđima, vratu, ramenima, trnjenje u rukama i dr.

Ako se prilikom izmještanja atlasa desi pritisak na nerv (n. vagus) koji prolazi odmah ispred njega, javljaju se sljedeći simptomi: mučnina, teškoće sa vidom, vrtoglavica, crvenilo ili bljedilo u licu, gorušica, zatvor, gastritis, tahikardija, problemi sa krvnim pritiskom – a sve to zato što je nerv vagus zadužen za brojne funkcije u organizmu. Bolovi u kukovima, koljenima i nogama takođe mogu biti posljedica izmještanja atlasa.

LIJEČENJE

Liječenje izmeštenog atlasa se uglavnom svodi na metode vraćanja atlasa u prvobitan položaj. Svakako, najprije treba tretirati sve simptome, odnosno tegobe koje je ovaj poremećaj izazvao – ali za trajno rješenje problema – jedina opcija je namještanje atlasa od strane stručnog lica. Međutim, na ovu temu se mogu čuti i pronaći različita mišljenja.

Cilj korekcije atlasa, odnosno vraćanja atlasa u njegov prirodan položaj, jeste uspostavljanje optimalnog nivoa funkcionisanja organizma. Možda ste čuli za čuvenu Atlas profilax metodu namještanja atlasa uz pomoć specifične masaže vratne muskulature, koja ima za cilj da se atlas postavi u prirodan položaj.

NAMJEŠTANJE ATLASA

Namještanje atlasa je vrlo osjetljiva procedura i ovo može izvoditi samo stručno, dobro obučeno lice – fizijatar. Pored pomenute atlas profilax metode, kod nas se često spominje i tzv. atlas ortogonal metoda, koja za namještanje atlasa koristi specijalni instrument.

Postoji mnogo tehnika za namještanje atlasa, ali su sve one nedovoljno istražene, pa se ovdje nećemo baviti njima. Kada je atlas profilax metoda za namještanje atlasa u pitanju, tretman je bezopasan, bez naglih pokreta, izvodi se u sjedećem položaju sa posebnim aparatom. Bolnost samog procesa zavisi od težine izmještenosti atlasa, bolnosti mišića na kojima se radi i od same osjetljivosti pacijenta.

NAMJEŠTANJE ATLAS PRŠLJENA – ISKUSTVA

Namještanje atlas pršljena – iskustva su veoma različita. Sa jedne strane imamo zagovornike striktno medicinskog pristupa problemu, dok sa druge strane imamo brojne kiropraktičarske metode koje izazivaju sumnju kod ljudi. Dok neki ljudi tvrde da su nakon namještanja atlasa alternativnim metodama osjetili poboljšanje, drugi tvrde da je sve to samo prevara i da je nemoguće za par trenutaka izliječiti sve tegobe koje izmješten atlas sa sobom nosi. Svakako, isto kada su i druge zdravstvene tegobe u pitanju, često umije da dođe do velikog neslaganja između zagovornika konvencionalne i alternativne medicine.

Generalno, namještanje atlasa je veoma kontraverzna tema, o kojoj možete čuti najrazličitija mišljenja.

Ono što je bitno, to je da ne nasijedate na razne priče i reklame koje kruže o raznim tehnikama i ‘’specijalistima’’ za namještanje atlasa, jer su mnogi od njih nelicencirani i nedovoljno edukovani. Kičma je veoma osjetljivo područje, a naročito region prvog vratnog pršljena – atlasa – i sa tim se ne sme igrati. Najbolje je da se uvjek prvo posavjetujete sa ljekarom.

Dijetaplus

 

Ostavi komentar