Tim istraživača snimio je pjesmicu koja bi, kako tvrde, trebalo da umiri i oraspoloži svaku bebu. Iako je riječ o veoma jednostavnoj melodiji proces snimanja “Vesele pjesme” bio je poprilično komlikovan.

Naime, snimanju pjesme je prethodilo opsežno istraživanje “muzičkog ukusa” kod beba, tokom kojeg je otkriveno da djeca najbolje reaguju na optimističnu melodiju u durskom ključu koja je jednostavna i vrti se u krug.

Pritom su korišćeni razni instrumenti kao element iznenađenja, objašnjava ekspertkinja za razvoj djece Kaspar Adiman.

Adiman je zajedno sa muzičkom psihološkinjom Lorin Stjuart angažovala dobitnicu Gremija Imogen Hip, koja je i sama majka 18-mjesečne djevojčice, da napiše četiri test melodije. Dvije su bile spore, a dvije brze. Kada su ih puštale roditeljima i bebama, najbolje reakcije je izazvala optimistična pjesmica.

Hip je potom u melodiju ubacila omiljene zvuke beba koje su izglasali roditelji, poput uzvika “bu”, oglašavanja raznih životinja, smijeha, poljupca i jednostavnih slogova “pa” i “ba”, za koje se ispostavilo da ih bebe obožavaju.

Kada je 20 djece čulo konačnu verziju “Vesele pjesme”, bili su u zanosu, kaže Adiman. “Iako nije riječ o potpuno naučnom metodu, mogu samouvjereno i s naučne tačke gledišta, da tvrdim da je bilo efekta”, ističe ona.

Istraživači dalje planiraju da analiziraju psihološke reakcije djece na “Veselu pjesmu”.

Ostavi komentar