Naučnici su pronašli način da zaštite mišji DNK od oštećenja koja dolaze sa starenjem, odnosno, uspjeli su da preokrenu proces starenja kod miševa.

Nakon uspješnog testiranja na životinjama, planira se i testiranje na ljudima.

Doktor Dejvid Sinkler, profesor na Harvardu, i njegove kolege otkrili su rezultate svog istraživanja u najnovijem izdanju časopisa “Sajens”.

Naučnici su se usredsredili na intrigantno jedinjenje sa svojstvima protiv starenja koje nazivaju NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid).

Još od 2013. tim je svjestan da je to NAD+ zastupljeniji kod mlađih miševa, nego kod starijih. Ispostavilo se da povećanje nivoa ovog jedinjenja kod starijih miševa, u biološkom smislu donosi izgled mnogo mlađe životinje.

Proces je zapravo začuđujuće jednostavan. Sinkler i njegov tim samo su nakapali NAD+ u vodu koju su dali starijim miševima i već nakon nekoliko sati njihova tijela bi pokazivala veće nivoe jedinjenja. Već tokom prve nedjelje primijetili bi očigledne promjene u starenju mišića i obnavljanje DNK kod miševa.

“Ne možemo da pronađemo razliku u tkivu dvije godine starog miša, naspram miševa starih tri-četiri mjeseca”, tvrdi Sinkler.

Razlog zbog kojeg NAD+ ima ovakav uticaj je što je povezan s tjelesnom funkcijom obnavljanja DNK.

Naime, svaki put kada se ćelije dijele, DNK se kopira – to nije uvjek savršen proces i događaju se greške koje na kraju dovode do trajnog oštećenja same DNK. Većina tih grešaka pri kopiranju može da se popravi dok god su u tijelu prisutne dovoljne količine obnavljajućeg jedinjenja – PARP1.

Pokazalo se da su PARP1 i NAD+ vrlo povezani – dok su nivoi NAD-a visoki, PARP1 se lako aktivira i može bolje da obavlja svoju funkciju. Kada nivo NAD-a opadne, kao što se dešava kod starijih osoba, počinje gomilanje štete u procesima kopiranja DNK.

Namjera naučnika bila je da izoluju NAD+ kako bi ciljao ćelije tumora. Vrsta lijekova za rak zvana “PARP inhibitori”, koja se inače prepisuje oboljelima od raka dojke, utiče na mogućnost PARP-a da popravlja DNK u tumoru i tako ga dovodi do propadanja.

Problem je što pojedini pacijenti ne reaguju dobro na lijekove, ali bi manipulacijom nivoa NAD-a ta reakcija mogla znatno da se poboljša.

Posljednji test je, naravno, istražiti da li će ovakvo obrtanje procesa starenja tkiva moći uspješno da se primijeni i na ljude.

Sinkler je osnovao posebnu kompaniju u Bostonu i planira da testira svoju novu kapsulu na 25 dobrovoljaca, kako bi mogao da se uvjeri da li je bezbjedna.

Ako se ta istraživanja pokažu uspješnim, nada se da će NAD+ imati široku upotrebu, kako u medicini, počevši od zaštite ćelija oboljelih od raka od negativnih uticaja radijacije tokom liječenja, pa sve do svakodnevne zaštite osoba koje se svakodnevno susrijeću s radijacijom na poslu. Takođe i u svemiru, jer će pomoći astronautima da smanje uticaj kosmičke radijacije, piše magazin Tajm.

Ostavi komentar