Roditelji ne bi trebalo da se brinu kada će njihove bebe prohodati, tvrde naučnici. Studija je otkrila kako djeca koja počnu da hodaju u devetom mjesecu nisu naprednija od djece koja prve korake naprave kasnije.

Takođe, bebe koje sjede bez pomoći ranije nemaju veliku šansu da budu razvijenija, navodi se u novom istraživanju objavljenom u žurnalu “Acta Paediatrica”.

Nakon što su pratili inteligenciju i koordinaciju više od 200 beba do njihove 18. godine, švajcarski naučnici su zakljucili da ima male ili nikakve povezanosti između prvog koraka i daljeg razvoja.
Istraživači Dječije bolnice Cirih pratili su razvoj 222 zdravih beba rođenih u periodu 1978. do 1993. godine. Djeca su pregledana sedam puta tokom prve dvije godine zivota i radila su test balansa, koordinacije i inteligencije do 18. godine. Njihovi roditelji su zabilježili datum kada su njihova djeca mogla sjedjeti bez ičije pomoči i napravila najmanje pet koraka bez da se hvataju za nešto. U prosjeku, djeca su počela sjedjeti sa šest i po mjeseci, ali neka su uspjela i u četvrtom mjesecu, dok su neka to mogla tek nakon prve godine.

Najčešce su prohodali s 12 mjeseci, ali rezultati su se kretali u rasponu od 8,5 do 20 mjeseci.

“Stalno vidim kako su roditelji zabrinuti zašto njihova djeca još nisu prohodala ili to uče sporije od svojih vršnjaka, i zabrinuti su kako ce to uticati na njihov razvoj. Istraživanjem smo dokazali da nema povezanosti između prvih koraka, inteligencije i koordinacije u budućem životu”, rekao je dr Mič Bler i poručio roditeljima da djecu odvedu doktoru tek u slučaju da ne prohodaju ni u 18. mjesecu.

Ostavi komentar