Stručnjaci upozoravaju da većina ljudi koji boluju od bolesti burega uopšte nije toga nije svjesna. To je zato što bolest bubrega obično nema simptome sve dok se problem ne pogorša do te mjere da ovi vitalni organi više nijesu u mogućnosti  da obavljaju svoju funkciju.

Brojna su zdravstvena stanja koja mogu da dovedu do oštećenja bubrega. Visoki krvni protisak je pri vrhu liste. U rizičnoj grupi su i osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, kao i one koje u porodičnoj anamnezi imaju bolesti bubrega.

Ukoliko pripadate nekoj od ovih grupa, posjetite svog jekara, jer bolest bubrega najsigurnije će se utvrditi ciljanim analizama. Postoje neki uobičajeni znaci da bubrezi ne rade kako treba, a ovo su neki od njih.

Suvoća i svrab kože

Vaši bubrezi obavljaju brojne zadatke među kojima je i održavanje odgovarajuće ravnoteže hranjivih materija i minerala u krvi. Kad su bubrezi bolesni ova ravnoteža je poremećena, a jedan od znakova može biti suva koža koja svrbi. Zato, ako primijetite ovakve promjene na koži, a ne mislite da se radi o dermatološkom problemu svakako posjetite svog ljekara.

Umor 

Ukoliko vaši bubrezi ne funkcionišu  pravilno u organizmu počinju da se nakupljaju toksini i druge otpadne materije. Takvo stanje izaziva umor i nakon umjerene fizičke aktivnosti. Velika je vjerojatnoća da ćete imati problema s koncetracijom ukoliko je vaša krv zasićena nečistoćama koje zbog oslabljenog rada bubrezi nijesu uspjeli da filtriraju.

Anemija

Fizička i mentalna iscrpljenost izazvana bolešću bubrega takođe može biti povezana s anemijom, koja je jedna od komplikacija vezanih za bolest bubrega.To je zato što su vaši bubrezi, između ostalog, zaduženi za proizvodnju hormona koji potiču koštanu srž da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca zaduženih za prenos kiseonika kroz tijelo.

Poteškoće sa spavanjem

Već smo pomenuli da se uslijed lošeg funkcionisanja bubrega u ljudskom organizmu nakupljaju toksini. Takvo stanje dovodi do  poremećaja u spavanju, a stručnjaci takođe povezuju i apneju u snu s poremećenom funkcijom bubrega.

Pojačana potreba za mokrenjem

Kad su bubrezi bolesni oni ne znaju kada treba da prestanu da izdvajaju vodu iz krvi. Zbog toga nije neobično ako osoba koja ima bolesne bubrege često ima potrebu za mokrenjem. Ovo se najčešće događa u noćnim satima, što opet ometa miran san, a jedan od znakova da je ovo stanje povezano s bubrezima može biti mokraća koja se pjeni.

Otečena stopala i zglobovi

Kad su bubrezi bolesni, postoji velika vjerojatnoća da će se u vašem tijelu nakupljati višak natrijuma. Zbog toga dolazi do zadržavanja vode u organizmu što rezultira oticanjem stopala, gležnjeva pa čak i područja oko očiju. Zadržavanje tečnosti kod osoba s bolesnim burezima može izazvati visoki pritisak.

Ostavi komentar