Pad pokrivenosti vakcinom u BiH izazvan je dezinformacijama o posljedicama koje vakcina može izazvati.

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Mirsada Mulaomerović izjavila je kako je zadnjih godina u BiH vakcinisanost djece pala na 64 odsto, dok je minimum koji je preporučen iz Svjetske zdravstvene organizacije 95 odsto, piše Klix.ba.

Najmanja vakcinisanost MMR vakcinom protiv boginja, rubeole i zaušaka je zabeležena prošle godine kada je vakcinisano samo 11.843 djece.

Zbog toga je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu koja će se početi primjenjivati za nedjelju dana.

Iako se donosi svake godine, naredba je ove godine probudila zanimanje javnosti jer donosi nove, strože mjere.

Naime, prema naredbi, ako se roditelji djece ne budu pridržavali naredbe, njihova djeca se neće moći upisati u vrtiće, škole, grupne smještaje, a provjera o vakcinisanju će biti obavljena i pri zapošljavanju, prenosi Klix.ba.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nedavno je iznijela podatak kako je usljed nedovoljnog vakcinisanja MMR vakcinom u BiH 2014. i 2015. godine došlo do epidemije morbila. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizovano.

Dr Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posljedicama koje vakcina može izazvati, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji generalno u svijetu i kod nas, te djelovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

Kada je u pitanju praksa vakcinisanja u evropskim državama, ono je, pored BiH, obavezno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Malti.

U Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Španiji, Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Švedskoj, Kipru, Estoniji, Latviji i Litvi, roditelji sami biraju žele li da njihova djeca budu vakcinisana.

Ostavi komentar