Moda izbjegavanja vakcinacije djece postaje prava mora za razvijeni svet u kome se, djelimično i zbog toga, vraćaju zarazne bolesti za koje se vjerovalo da su iskorijenjene.

Jedna od takvih su male boginje. Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da je, djelimično i zbog smanjenog obuhvata djece vakcinacijom, u Evropi od januara do juna ove godine virusom malih boginja zaraženo 90 000 osoba ili dvaput više nego u istom periodi 2018. Od toga najveći broj u Rusiji susednoj Ukrajini.

Gradske vlasti Moskve, glavnog grada Rusije, nisu usamljene u namjeri da radikalnim mjerama prisile roditelje da svoju djecu vakcinišu.

Grad Moskva najavljuje, izvještavaju ruski mediji, da će s Državnom dumom uskoro razmotriti ustavne prepreke ideji Gradskog sekretarijata za obrazovanje da se djeci, koja u propisanim rokovima nisu primila sve propisane vakcine, onemogući pristup obrazovnim institucijama.

Predsjednik moskovskog parlamenta Aleksej Šapošnjikov izjavio je da Ustav Rusije zabranjuje da se djetetu uskrati obrazovanje i najdalje što bi gradske vlasti mogle to je da nevakcinisanoj djeci organizuju kućnu nastavu!

Sekretarijat za obrazovanje Moskve u prilog najstrožoj regulativi navodi podatak da je tokom prošle školske godine, zbog infektivnih oboljenja nevakcinisane djece objavljeno 46 karantina koji su obuhvatili 2000 djece. A kad se dodaju ovčije boginje, to su već 434 karantina sa 11 000 djece!

Ostavi komentar