Bol u grudima je česta tegoba zbog koje se pacijenti javljaju ljekaru. Iako mnogi prvo posumnjaju na probleme sa srcem, postoje i drugi, manje opasni uzroci bola u grudima – poremećaj rada organa za varenje, pluća, mišića, kostiju. Čak i psihijatrijska stanja mogu da „probadaju“ oko srca. Male razlike u jačini i načinu ispoljavanja tegobe, uz dodatne dijagnostičke procedure, mogu da ukažu ljekarima na to koji je pravi uzrok bola u grudima.

Ljekar će, u zavisnosti od jačine bola, mjesta i dužine trajanja tegoba, procijeniti koliko je stanje hitno i opasno. Ovo je veoma važno kako bi se brzo otkrili oni koji imaju akutni koronarni sindrom, disekciju aorte (rasjcep zida aorte), plućnu emboliju i akutni pneumotoraks, odnosno ulazak vazduha u plućnu maramicu, jer su to stanja koja mogu da ugroze život pacijenta.

Anginozni bol koji se javlja zbog problema sa srcem obično počinje naglo, može da se javi u miru ili da bude isprovociran nekim fizičkim naporom, stresom, skokom krvnog pritiska – objašnjava u intervjuu „Novostima“ dr Irena Ilić Đorđević, kardiolog, šef Kabineta za neinvazivnu dijagnostiku pri odjeljenju kardiologije KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“. – Bol se najčešće javlja iza grudne kosti, pacijenti ga opisuju kao stezanje, pritiskanje, probadanje, a može da se širi u vrat, rame, vilicu, leđa. Od pratećih simptoma javljaju se mučnina, nagon na povraćanje, malaksalost, nerijetko omaglice, nesvjestice. U zavisnosti od dužine trajanja bola možemo da posumnjamo da li je riječ o nestabilnoj angini (bol traje do 20 minuta), ili o akutnom infarktu miokarda (bol traje duže od 20 minuta).

Da li i neke druge bolesti srca mogu da izazovu bol u grudima?

– Bol u grudima može da se javi i kod oboljenja srčanog mišića – miokarditisa, ili srčene kese – perikarditisa, oboljenja srčanih zalistaka, aortne stenoze, različitih oblika kardiomiopatija ili kao posljedica oboljenja krvnih sudova srca. Kod rascjepa zida aorte nema promjana na EKG-u, a bol u grudima ima drugačije karakteristike: obično je iznenadan i oštar, razdirući, može da se širi u leđa ili u trbuh, što zavisi od mjesta disekcije. Oko 20 odsto pacijenata može da ima sinkopu.

Na koje bolesti treba posumnjati kada pacijenti imaju nespecifične tegobe i bolove u grudnom košu?

– Tada treba misliti i na druge uzroke bola u grudima koji se javlja kao posljedica oboljenja drugih organa i sistema, prije svega onih koji se nalaze u grudnoj duplji, ali i izvan nje. Recimo, kod različitih vidova pneumonije, naročito pleuropneumonije, kada je zahvaćena plućna maramica, pacijent može da osjeća oštar bol koji se javlja pri najmanjem pokretu, podsjeća na „probadanje“, a mijenja se na promjenu položaja tijela. Praćen je umereno povišenom teperaturom, malaksalošću, kašljem, gubitkom apetita. Kašalj i duboko disanje pojačavaju bol.

Koje bolesti pluća mogu da izazovu bol u grudima?

– Bol u grudima se javlja i kod pneumotoraksa kada dolazi do prodora vazduha u pleuralni prostor ili kod plućne embolije, kada dolazi do opstrukcije plućnih arterija krvnim ugruškom. Taj bol je obično praćen ubrzanim srčanim radom, drugačijim promjenama na EKG, padom krvnog pritiska, otežanim disanjem i cijanozom (modra koža lica). Kasnije može da se javi i krvavi ispljuvak. Obično nastaje kao posljedica tromboze dubokih vena.

Šta još u grudnom košu može da bude uzrok bola u grudima?

– To mogu da budu razna oboljenja mišića, promjena na rebrima, pršljenovima, hrskavici. Bol je jak, oštar, kao probadanje igle, ali traje kratko, samo nekoliko sekundi, i lokalizovan je u jednoj tački. Pacijent može da osjeti nelagonost, težinu u sredini grudi, koja se pojačava pritiskom na bolno mjesto. Diskus hernija, degenerativne diskopatije ili povređeni pršljen takođe mogu da uzrokuju bol u grudima, najčešće zbog pritiska ili zapaljenja nerava koji prolazi kroz grudni koš. Bol je uporan i slijedi putanju nerva, a pojačava se na kašalj, kijanje ili promjenu položaja tijela.

Bol u grudima može da se javi i usljed nekih oboljenja digestivnog trakta, prije svega oboljenja jednjaka.

– Grč jednjaka podsjeća na anginozni bol, čak i prolazi kada pacijent uzme nitroglicerin. Ezofagealni refluks, kada se kisjeli sadržaj vraća iz želuca u grudnu duplju, jedan je od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti. Pacijenti ga opisuju kao paljenje ili pečenje u gornjem dijelu stomaka, češće se javlja u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja. Obično se javlja jedan sat nakon obilnih i masnih obroka. Takođe i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu može da prouzrokuje bol u donjem dijelu grudnog koša. Može da se javi i tokom napada zapaljenja pankreasa ili napada žučne kese.

Ne moraju uvjek bol u grudima da izazovu oboljeli organi, to mogu da budu i psihički poremećaji?

– Bol u grudima kod psihijatrijskih poremećaja obično se javlja u epizodama paničnih napada, ali može da se javi i kod depresivnih ili anksioznih stanja. Najčešće pacijenti imaju osjećaj nedostatka vazduha ili otežanog disanja, stezanje ili teskobu u grudima, otežalo gutanje, trnjenje ili mravinjanje u rukama i nogama, probleme sa spavanjem.

Kada pacijenti moraju neodložno da se jave ljekaru?

– Svi oni koji imaju neke faktore rizika i koji povremeno u naporu ili stresu osjete bol u grudima, čak i ako ovaj osjećaj kratko traje. Oni bi trebalo na vrijeme da urade eho srca i test fizičkog opterećenja, kojim se provocira ishemija. Tokom ovog testa pacijentu se prate pritisak i rad srca na EKG-u, i ukoliko se uoče neke promiene, prosljeđuje se dalje na invazivnu dijagnostiku i na koronarografiju.

DIJABETES MASKIRA SIMPTOME

Kod kojih pacijenata ljekari moraju da budu dodatno oprezni?

– Uvjek treba uzeti u obzir i faktore rizika, i posebnu pažnju obratiti na dijabetičare, hipertoničare, osobe sa povišenim lipidima u krvi, gojazne. Naročito je važno napomenuti da dijabetičari često nemaju tipičan bol u grudima kao simptom problema sa srcem. Oni mogu da osjećaju nelagodnost, malaksalost, slabost, a tek promjene na EKG-u ukazuju na postojanje ishemije.

Ostavi komentar