Nijedan bol ne treba trpjeti, savjetuju ljekari. Za liječenje, osim farmakološke, postoji i terapija koja ne podrazumijeva svakodnevno gutanje tableta, ali ako bol postane nepodnošljiv i ako lijekovi iz kućne apoteke ne pomažu, ipak treba potražiti mišljenje “bijelih mantila”.

“Posljednjih godina se velika pažnja posvećuje terapiji bola, koja je možda kod nas tradicionalno pomalo i zapostavljena. Smatra se nekom vrstom junaštva ako se malo strpi čovjek, ako stisne zube, te da, eto, mora da boli, a u stvari time pacijentima povećavamo patnju”, kaže Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Postoje razne vrste bola – akutni se naglo javlja i uzbuna je za organizam, poput bola u stomaku, glavi, ili menstrualna, dok hronični može biti u donjem dijelu leđa, osteopatski usljed osteoporoze ili reumatski.

Kad uđu u ordinaciju porodične medicine dobojskog Doma zdravlja, doktorici Marini Jotić Ivanović pacijenti se, kaže, najčešće žale da ih bole kosti, zglobovi, kičma…

“Najveći izazov jeste razgraničiti da li je bol neuropatski, da li je koštano-mišićnog porijekla, da li je bol kancerski i šta će to najbolje pomoći našem pacijentu jer svi lijekovi ne pomažu isto kod svih pacijenata”, rekla je Jotić Ivanovićeva.

Ona je zajedno sa svojim kolegama iz domova zdravlja u Doboju, Stanarima, Petrovu i Tesliću prisustvovala predstavljanju novog farmakoterapijskog vodiča za terapiju bola u porodičnoj medicini.

Taj dokument je izrađen u saradnji banjalučkog Medicinskog fakulteta i dva republička udruženja, doktora porodične medicine i kliničkih farmakologa, a sadrži preporuke za ljekare kako da liječe bol kod pacijenata.

“Terapija se odvija kroz pet stepenica terapije bola, počinjemo od nekog najblažeg analgetika, odnosno lijeka protiv bolova, pa do najjačeg, i neke preporuke jesu da što češće ta terapija ide per os, odnosno da pacijent pije lijekove, a ne da ih dobija na neki drugi način”, kazala je Marina Jotić Ivanović.

Nataša Pilipović Broćeta, specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja, istakla je da je veoma korisno da se dobiju informacije od pacijenata šta su oni koristili, koje savjete i čije su uopšte poslušali.

“To je važno da ne bismo došli u koliziju sa svojom terapijom koju mi želimo da ordiniramo”, izjavila je ona.

Ostavi komentar