Ako Vas je trudnoća zatekla sa neriješenim problemima na zubima, prvo tromjesečje trudnoće nikako nije trenutak da te probleme rješavate.

Ono što trudnicu čini ranjivijom na karijes su povećani nivoi hormona (progesterona i estrogena) u krvnoj cirkulaciji, što povećava prokrvljenost desni . Zato one lako natiču i lakše reaguju na bakterije . Ako preskočite pranje zuba, već sutradan desni mogu postati crvene, natečene i bolne.

Ako zbog osjetljivih desni i dalje budete štedjeli zube od pranja, pravi ste kandidat za parodontitis ( gubitak kosti i klimavost zuba ) što rezultira njihovim ispadanjem.

Desni su lagano natečene i vrlo osjetljive. Zbog toga se hrana tu lakše zadržava i teže eliminiše.

Povraćanje u trudnoći

Mučnina i povraćanje česti su pratioci prvog tromjesečja trudnoće. Kijselost u ustima, koja ostaje nakon povraćanja, treba isprati vodom, jer ona nagriza zubnu gleđ.

Rendgensko snimanje zuba u trudnoći

I pored toga što su doze zračenja kod snimanja zuba minimalne, a objekat snimanja udaljen od materice, tokom trudnoće poželjno je izbjegavanje izlaganja rengenskim zracima, a naročito u prvih 12 nedjelja. Ukoliko je snimanje nužno, potrebno je obaviti ga na ispravnom uređaju, uz primjenu svih mjera zaštite majke i ploda (olovna kecelja, olovna kragna itd.)

Digitalne rengenske tehnike snimanja, kakve se danas najčešće koriste u stomatologiji, imaju i do 80% manju dozu zračenja od klasičnih tehnika

Lokalna anestezija tokom trudnoće

Uvreženo je mišljenje da tokom trudnoće treba izbjegavati uzimanje lijekova, pa se to povezuje i sa primjenom lokalne anestezije, posebno u prvim nedjeljama trudnoće kada je plod izuzetno osjetljiv.

Supstance koje se oslobađaju u organizmu tokom BOLNOG stomatološkog tretmana, opasnije su za trudnicu i plod od primjene lokalnog anestetika

Uzimanje lijekova zbog stomatoloških indikacija toko trudnoće

Iako je tokom trudnoće potrebno izbjegavati uzimanje lijekova, većina njih je relativno sigurna i ne može izazvati oštećenje ploda. Svakako, prije upotrebe bilo kakvog lijeka poželjno je posavjetovati se sa ljekarom ili ginekologom radi izbjegavanja nuspojava.

ANALGETICI
Poput aspirina trebaju se izbjegavati, posebno u kasnoj trudnoći, jer mogu izazvati komplikacije tokom porođaja, kao i postporođajno krvarenje kod majke. Dugotrajna upotreba aspirina u ranoj trudnoći, može kod trudnice dovesti do anemije. Upotreba nesteroidnih antiinflamatornih ijlekova, poput brufena, zbog uticaja na sintezu prostaglandina, može dovesti do prolongiranja trudnoće, pa ih treba izbjegavati posebno u trećem trimestru.

ANTIBIOTICI
Trudnoća sama po sebi nije stanje koje zahtijeva antibiotsku profilaksu prilikom izvođenja stomatoloških zahvata. Međutim, kada postoji indikacija za upotrebu antibiotika, najsigurniji su oni iz grupe penicilina. Nakon 20. nedjelje trudnoće, uz kontrolu ginekologa dopušteni su i ostali antibiotici, osim tetraciklina – on može izazvati trajnu prebojenost zuba kod djeteta (tetraciklinski zubi), kao i smetnje u rastu kostiju i noktiju.

Zadržite svoje bijele zube

* Dobrom higijenom usta i zuba (najbolje posle svakog jela)
* Posjetima stomatologu ( najbolje za vrijeme drugog tromesečja)
* Uzimanjem puno vitamina C
* Uzimanjem tvrde hrane koja zahtijeva više žvakanja

Ostavi komentar