Revolucionarni tretman protiv raka, zasnovan na genetskoj terapiji koja jača imune ćelije pacijenta pokazao je sjajne rezultate kod oboljelih u poznim fazama.

Ispitivanje, koje je američka farmaceutska kompanija „Kite Pharma“ izvela nad 101 osobom oboljelom od raka dovelo je do potpunog povlačenja kod 36 učesnika u periodu od 6 mjeseci, dok je u 80 procenata slučajeva veličina kancera prepolovljena, prenosi britanski Telegraf.

“Brojevi su fantastični. Ovo su sve pacijenti kojima ništa drugo nije preostalo- izjavio je jedan od istraživača”, doktor Fred Lok.

Tretman radi tako što prepoznaje takozvane T ćelije imunog sistema koje se izdvajaju iz krvi, zatim genetski modifikuju u laboratoriji da prepoznaju ćelije raka, da bi na kraju bile vraćene u krvotok.

Ovako pojačane imune ćelije su mnogo efikasnije i lakše prepoznaju prijetnju, ali su takođe agresivnije prema zdravim ćelijama što je prouzrokovalo smrt kod 2 ispitanika i ugrozilo život 13 procenata primalaca terapije.

Pacijenti u studiji imaju jedan od tri tipa Nehočkinskog limfoma i već su bezuspješno probali sve druge metode liječenja. Polovina njih je i dalje živa posle 9 mjeseci tretmana dok se kod trećine očekuje potpun oporavak, što je dosta bolje od 6 mjeseci života koje ima većina oboljelih od ovog tipa raka.

Kompletni rezultati ispitivanja biće objavljeni u aprilu, dok će kasnije ove godine biti podnijet zahtjev za odobrenje evropskim regulatornim tijelima.

Ostavi komentar