Nova vrsta “revolucionarnog” lijeka protiv raka kojim može da se liječi veliki broj tumora odobrena je za korišćenje u Evropi, piše BBC.

Novi lijek koji testiraju britanski ljekari, larotrectinib, ima potencijal da izliječi više pacijenata i smanji nuspojave. Navodno, ovaj lijek može da se koristi za sve tumore koji nose specifičnu genetičku abnormalnost, a na koju lijek cilja.

“Dobrobit za pacijente, a posebno za djecu, da možemo da liječimo mnogo različitih vrsta raka jednim lekom potencijalno je velika i pomaže im da imaju duži i zdraviji život”, rekao je šef britanskog zdravstvenog sistema Simon Stivens.

Među prvim pacijentima koji su isprobali novi lijek je dvogodišnja Šarlote iz Belfasta, kojoj je dijagnostikovan dječji fibrosarkom. Tumor ove djevojčice izazvala je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. Ali, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitne žlezde i drugih oblika raka.

“To je zaista uzbudljiva stvar i djeluje na širokom nizu tumora, nije ograničena na jedan”, rekla je za BBC dr Džulija Kišolm, konsultantkinja za dječje tumore u bolnici Rojl Marsden.

Pojava ove nove vrste lijeka mogla bi da označi pomak s liječenja “raka dojke” ili “raka debelog crijeva” ili “raka pluća” prema preciznoj medicini koja iskorišćava genetski sistem tumora svakog pacijenta.

Izvor: Bizlife

Ostavi komentar