Prošlo je skoro sto godina od kada je Alchajmerova bolest prvi put opisana, a još ne postoji lijek koji bi kontrolisao kognitivni otklon i gubitak pamćenja koje ta neurodegenerativna bolest izaziva.

Lijekovi koji danas postoje mogu da ublaže neke simptome, ali ne djeluju na uzrok bolesti. Nedavna studija, međutim, obećava nove mogućnosti terapije.

Kada se simptomi Alchajmera pojave, moždani neuroni su već oštećeni, i to vjerovatno do te mjere da se njihovo stanje ne može popraviti. Jednom kada su neuronske veze oslabljene, one ne mogu da se obnove ili ponovo izgrade.

Sa uzimanjem lijekova, koje ljudi počinju da piju tek nakon pojave simptoma i dijagnostifikovanja bolesti, počinje se prekasno. Zbog toga naučnici nastoje da pronađu sigurne metode što ranijeg prepoznavanja simptoma bolesti.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington, iz Sent Luisa, razvili su test krvi koji sa 94 odsto sigurnosti prepoznaje promjene u mozgu pacijenata, navodi se u izvještaju časopisa Neurolodži.

Budući da se kod Alchajmerove bolesti proizvode abnormalne količine proteina amiloida, koji se grupiše i formira talog u mozgu, stručnjaci su napravili test koji može da prepoznaje nivoe amiloida u krvi, piše magazin Tajm.

Pomoću ovog testa krvi promjene mogu da se prepoznaju vrlo rano, dok još ne mogu da se otkriju na snimcima mozga.

Ovaj test još nije sasvim usavršen, zbog čega je neophodno da bude testiran na većem broju pacijenata. Međutim, do sada dobijeni rezultati ispitivanja pacijenata iz Australije i Evrope više su nego obećavajući.

Ostavi komentar