Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Bolest najčešće nastaje kada se naruši smjer kretanja krvi. Arterije vode krv iz srca prema perifernim dijelovima tijela, dok je uloga vena i njenih zalistaka da vraćaju krvi prema srcu.

– Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena (varikoziteta), venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovom slučaju iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka (refluksa), venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javlja oticanje nogu, osjećaj napetosti, bolovi – objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Medicinski lijepak za liječenje venske bolesti

Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava. Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posljedica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok različitih tegoba, a samo pravovremeno liječenje može zaustaviti dalji razvoj same bolesti, piše Stetoskop.info.

– Tretman venske bolesti je doživio dramatične promjene u posljednjih 20 godina, naravno u korist pacijenata. Ranije se radila klasična operacija vena, a oporavak nakon ove metode je bolan, tako da ovaj pristup liječenja nije baš omiljena kod pacijenata. Naravno, ovaj pristup i danas postoji, ali ne kao jedina opcija. Pre dvadesetak godina su u medicinu ušle minimalno invazivne metode liječenja koje su potpuno unaprijedile tretman proširenih vena. Posljednja metoda liječenja proširenih vena koja se pojavila u svijetu, jeste medicinski lijepak za vene. To je neinvazivna metoda nakon koje nije potreban period oporavka niti nošenje elastičnih čarapa, a ni ljetnji mjeseci više nisu prepreka za ovu vrstu liječenja – dodao je dr Jocić.

Kako spriječiti proširene vene?

Nastanak proširenih vena se ne može sprečiti, ali se mogu ublažiti bolovi i tegobe, koje prate pojavu ove bolesti, poput grčeva, osjećaja trnjenja ili slabosti u nogama.

– Hodanje je dobar prijatelj vena jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Pored šetnje i trčanje, plivanje ili bilo koja druga fizička aktivnost doprinosi boljoj cirkulaciji. Takođe, nošenje elastičnih čarapa može pomoći prije nastanka same bolesti. Međutim, mnoge stvari, koje dovode do proširenih vena, ne mogu se izbjeći. Jak nasljedni faktora ili dugo stajanje i sjedjenje na radnom mjestu su vodeći uzroci nastanka bolesti. Ukoliko imate genetsku predispoziciju da dobijete proširene vene morate voditi računa o težini, pošto svaki višak kilograma direktno ima veze sa cirkulacijom. Upotreba različitih krema i preparata za liječenje proširenih vena, takođe, ne mogu spriječiti pojavu bolesti, već samo pravovremeno i adekvatno liječenje može doprinijeti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji – zaključio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Ostavi komentar