Uzrok reagovanja imunog sistema na gluten kao da je opasan patogen možda je zaraza reovirusom, a ne bezopasna bjelančevinasta materija, navodi se u izvještaju međunarodnog naučnog tima objavljenog u časopisu “Science”.

Proučavajući miševe, naučnici su otkrili da reovirus, T1L, zavara imuni sistem tako da se on brani protiv nedužnih molekula hrane.

“Virusi su osumnjičeni kao potencijalni okidači autoimunih bolesti ili alergija na hranu”, kaže Herbert Virdžin, imunolog na vašingtonskoj Univerzitetskoj školi medicine.

Studija donosi nove podatke o tome kako virusna infekcija može promijeniti odgovor imunog sistema na hranu.

Reovirusi nisu smrtonosni. Gotovo svako je bio zaražen reovirusom, ali gotovo se niko ne razboli, kaže Terens Dermodi, virolog sa Univerziteta u Pitsburgu koji je s kolegama radio na studiji.

Međutim, ako se prvi put izloženost hrani s glutenom događa tokom infekcije, virusi mogu da imuni sistem okrenu protiv tog prehrambenog proteina, otkrili su naučnici.

Imuni sistem može ili dopustiti stranim materijama, kao što su prehrambeni proteini, da mirno prođu kroz telo, ili ih može napasti.

Kod ljudi oboljelih od celijakije, gluten se tretira kao štetan patogen; odgovor imunog sistema oštećuje sluznicu tankog crijeva izazivajući simptome nalik krvavoj dijareji.

Dermodi ne vjeruje da je T1L reovirus jedini virus koji može podstaći celijakiju. Buduća istraživanja analiziraće potencijal drugih virusa i odrediti da li T1L pravi okidač te bolesti kod ljudi. Ako se pokaže da je tako, tada bi se moglo razviti reovirusna vakcina za rizičnu djecu, što bi moglo da zaustavi razvoj celijakije.

“To bi stvarno bilo divno”, zaključuje Dermodi.

Gluten je ljepljiva elastična bjelančevinasta materija koju sadrže pšenični, raženi, ječmeni proizvodi.

Celijakija nastaje zbog preojsetljivosti na gluten koji oštećuje sluznice crijeva. Liječi se dijetom bez glutena, a ponekad je potrebno imunosupresivno liječenje.

Ostavi komentar