Oboljelim od sezonskog gripa biće oduzeto čak 30 odsto mjesečne zarade ako odu na bolovanje jer država sezonski grip od ove godine tretira kao obično bolovanje. To, kako ističe predsjednica NVU “Ljekari” Dr Ankica Ivanović, prije nije bio slučaj. 

Ljekari insistiraju na mirovanju i izolaciji na prvom mjestu kako bi se smanjio broj komplikacija koje se mogu javiti i koje mogu biti veoma teške, a još jedan razlog insistiranja na mirovanju i izolaciji je sprječavanje širenja virusa u populaciji. Kao ljekari ove godine smo zatečeni novom administrativnom mjerom tretiranja bolovanja kao lijeka kod pacijenata oboljelih od gripe”, kazala je Ivanović.

Ko je ovakvu odluku donio, kada, zašto o tome nije obaviještena javnost, CdM i dalje čeka potvrdu od Ministarstva zdravlja.

U Fondu za zdravstveno osiguranje tvrde da je stanje u ovom segmentu ostalo nepromijenjeno, te da zaposleni imaju pravo da primaju 70 odsto zarade.

Međutim, Ivanović tvrdi da to nije bio slučaj prije dvije godine, za šta, kaže, ima i dokaze.

Naime, kako bi pokazala da neko ne govori istinu, dala je pregled kako je izgledalo otvaranje bolovanja kod gripe i koja je naknada od strane Fonda računata ranije, a koja sada.

Kao što se vidi u prethodnom periodu za gripu je naknada 100 odsto zarade i poziva se na Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Danas to izgleda ovako

Dakle, ističe Ivanović, došlo je do promjene obračuna naknade i sada se pozivaju na Opšti kolektivni Ugovor i Zakon o zdravstvenom osiguranju iz 2016. godine .

Na osnovu fotografija u prilogu, koje su napravljene iz programa koji je Fond za zdravstveno osiguranje obezbijedio za rad izabranim doktorima, jasno se vidi da je došlo do promjene naknade za obračun bolovanja kod dijagnoze gripe. Dalji komentari sa naše strane bi bili izlišni, poručuje Ivanović.

Ostavi komentar