Puno je osobina koje djeca naslijede od svojih roditelja. Novo istraživanje otkrilo je da je pitanje “hoće li dijete biti ljevoruko ili desnoruko” malo komplikovanije od drugih nasljednih faktora. U stvari, koja će ruka biti dominantna može proisteći iz dijela tijela koji naučnici nisu očekivali.

Teorija o dominantnoj ruci proizlazi iz razlika u genetskoj aktivnosti desne i lijeve hemisfere mozga. Ova sklonost se javlja puno prije rođenja. Već osamdesetih godina, ultrazvuk je mogao odrediti da li beba više pomjera desnu ili lijevu ruku. I do 13. nedjelje trudnoće, bebe već imaju preferenciju, da li vole sisati desni ili lijevi palac.

Naučnici sa Univerziteta Rur Bohum u Njemačkoj odlučili su da ovo pitanje ne ostave otvoreno i da kopaju dublje. Otkrili su da su pokreti ruku pokrenuti u mozgu, ali su shvatili da se dio mozga ne bi razvio dovoljno da fetus nije već bio ljevoruk ili dešnjak u prvom i drugom tromjesečju.

Njihovo objašnjenje je da je mozak u mogućnosti da pokrene naše tijelo “slanjem naredbe” do kičmene moždine. U ranoj trudnoći, bebin motorni korteks nije još povezan sa kičmenom moždinom. Ali, beba već ima dominantniju ruku.

Zaključak: Desna ili lijeva dominantna ruka potiče iz kičmene moždine, i kasnije se povezuje sa mozgom. Naučnici su posmatrali ponašanje fetusa između 8. i 12. nedjelje trudnoće kako bi došli do ove teorije, i analizirali su segmente kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu.

Ostavi komentar