Posle operacije prostate mnogi muškarci suočavaju se sa erktilnom disfunkcijom, pa i trajnim gubitkom erekcije. Ljekari upozoravaju da su ovakvi slučajevi u porastu, a trajna seksualna nemoć utiče i na psihu i emotivno stanje pacijenta.

Benigno uvećanje prostate, kod kojeg ne pomažu lijekovi, i karcinom, dva su najčešća razloga zbog kojih se pacijenti podvrgavaju operaciji ovog organa.

Profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, objašnjava da gubitak seksualne funkcije kod muškarca i njeno trajanje zavise od toga koja se operacija radi i zbog čega.

“Do potpunog gubitka erekcije najčešće dolazi zbog operacije karcinoma prostate i to u situacijama kada se zbog odstranjivanja malignog tkiva neurovaskularna peteljka, koja je odgovorna za potenciju, ošteti ili presiječe tokom intervencije – kaže dr Džamić. “Tu se ne radi o greški, već je to dio operativnog zbrinjavanja. Nikako ne treba ostaviti neurovaskularnu peteljku na kojoj će se ponovo pojaviti karcinom, samo da bi seksualna funkcija ostala u redu posle operacije. Osim gubitka erektilne funkcije, posle operacije može da dođe i do gubitka sjemene tečnost u ejakulatu što je, takođe, posljedica poremećaja anatomskih odnosa koji nastaju prilikom operativnog zbrinjavanja.”

Profesor Džamić navodi i da se kod svakog pacijenta prije početka operacije radi posebna procjena i donosi odluka da li je neophodno odstraniti neurovaskularnu peteljku.

U slučaju kada je gubitak potencije trajan, pacijenti kod kojih je došlo do ovoga ne moraju da očajavaju, jer i kod njih postoji mogućnost njenog vraćanja. U ovakvim situacijama može da se ugradi specijalna proteza uz pomoć koje je moguće ponovo imati seksualne odnose.

Kada je u pitanju privremeni gubitak erektilne funkcije do njega najčešće dolazi zbog operacija koje se rade zbog benignog uvećanja prostate i otežanog mokrenja. U ovom slučaju nervi ostaju neoštećeni i uz adekvatnu terapiju lijekovima, potencija se vraća najkasnije šest mjeseci od zahvata.

REDOVNI PREGLEDI

“Karcinom prostate je trenutno drugi po redu uzrok smrti kod muškaraca, a pokazalo se i da je povećan broj pacijenata sa benignim uvećanjem prostate”,kaže dr Zoran Džamić. “Zato je neophodno da svi muški članovi porodice u kojoj postoji genetska predispozicija za dobijanje ovog oboljenja, obrate više pažnje na mogućnost njegovog nastanka i da redovno idu na preglede.”

Ostavi komentar