Naučnici s Univerziteta u Cardiffu otkrili su metodu za ubijanje ćelija raka prostate, dojki, pluća i drugih vrsta u laboratorijskim uslovima.

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Immunology, još nije testirano na pacijentima, ali naučnici vjeruju da ima “vrlo velik potencijal”.

Naš imunološki sistem prirodno nas štiti od infekcija, a napada i ćelije raka. Naučnici traže “nekonvencionalne” i još nepoznate načine na koji imunitet napada tumore.

Naučnici iz Cardiffa otkrili su T-ćeliju u ljudskoj krvi. To je ćelija imunološkog sistema koja može u tijelu naći prijetnju koju treba eliminirati.

T-ćelije imaju ‘receptore’ na površini

Suština je u tome da bi ta ćelija mogla napadati i razne vrste tumora.

“Postoji šansa da bi se tako mogli liječiti svi pacijenti”, rekao je profesor Andrew Sewell za BBC. “Dosad niko nije vjerovao da bi to moglo biti moguće”, dodao je. “To povećava šanse za pronalazak lijeka protiv svih vrsta raka, odnosno samo jedne vrste T-ćelije koja bi mogla uništiti mnoge vrste raka u populaciji.”

T-ćelije imaju “receptore” na površini, koji im omogućuju da hemijskim putem prepoznaju ćelije raka.

Naučnici iz Cardiffa otkrili su T-ćeliju i njen receptor, koji može pronaći i eliminisati širok spektar ćelija tumora u laboratoriji, uključujući ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ključno je to što zdrave ćelije ne dira, a kako se to tačno događa još se istražuje.

Iz terminalne faze u potpunu remisiju

Taj specifični receptor T-ćelije reagira na molekulu MR1, koja je na površini svake ćelije u ljudskom tijelu. Vjeruje se da MR1 upozorava imunološki sistem na promijenjeni metabolizam u ćeliji tumora.

“Mi smo prvi opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka, to još niko nije učinio, ovo je prvi put”, rekao je naučnik Garry Dolton.

Terapije za rak koje se zasnivaju na T-ćelijama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih naučnih područja. Najpoznatiji primjer jest liječenje CAR-T ćelijama, odnosno T-ćelijama pacijenta koje su genetički modifikovane kako bi pronalazile i uništavale rak. CAR-T daje vrlo dobre rezultate i neki pacijenti iz terminalne faze mogu preći u potpunu remisiju. No, pristup je vrlo personalizovan i djeluje samo kod veoma ograničenog broja vrsta raka, u kojima postoji jasna meta za T-ćelije, kao što je leukemija.

Naučnici iz Cardiffa vjeruju da bi njihova metoda mogla dovesti od “univerzalnog” lijeka protiv raka.

Metoda testirana samo na životinjama

Kako bi metoda funkcionisala u praksi?

Od pacijenta bi se uzimao uzorak krvi, iz kojeg bi se izdvajale T-ćelije i genetički modifikovane, kako bi ih se reprogramiralo da na površini stvaraju posebne sintetičke receptore za pronalazak raka.

Tada bi ih se uzgojilo u velikom broju u laboratoriji i vratilo pacijentu, jednako kao i kod CAR-T terapije.

No, metoda je zasad testirana samo na životinjama i ćelijama u laboratoriji, a prije testiranja na ljudima potrebna su dalja istraživanja.

(Anencije)

Ostavi komentar