Naučnici su proučavali sportiste koji učestvuju na velikim sportskim manifestacijama, uključujući trku na 4.828 kilometara i Tur de Frans.

Da bi otkrili kolika je krajnja granica ljudske izdržljivosti, naučnici su analizirali Tur de Frans, trku dugu 2.828 kilometara, kao i neke druge velike sportske događaje.

Pokazalo se da su sportisti u prosjeku trošili 4.000 kalorija dnevno i da sve preko toga nije održivo na duži rok.

Istraživanje, koje je sproveo univerzitet Djuk, takođe je pokazalo da su trudnice veoma izdržljive, jer žive na granici onoga što ljudsko tijelo može da podnose.

Studija je na početku posmatrala trku koja se održavala širom SAD, u kojoj su sportisti prelazili 4.828 kilometara, od Kalifornije do Vašingtona za 140 dana.

Takmičari su trčali šest maratona nedjeljno, a naučnici su istraživali kakav uticaj ovo opterećenje ima na njihova tijela.

Zabilježeno je koliki je metabolizam u mirovanju, odnosno koliko kalorija tijelo sagorjeva kada se opušta, kao i prije trke i tokom trke.

Studija objavljena u časopisu Sajans Advents, pokazala je da je potrošnja energije počela na visokom nivou, ali da se na kraju stabilizovala na vrijednosti koja odgovara 2.5 puta većoj u odnosu na metabolizam u mirovanju.

Takođe, utvrđena je povezanost između dužine sportskog događaja i potrošnje energije. Dok je trčanje maratona možda najnapornije, ono nije ni blizu granice onoga što ljudsko tijelo može da izdrži.

  • Trkači maratona (samo jedan) koristili su 15.6 puta veću stopu metabolizma
  • Biciklisti su tokom 23 dana Tur de Fransa koristili 4.9 puta veću stopu metabolizma
  • 95-dnevni antarktički treker koristio je 3.5 puta u odnosu na metabolizam

„Možete da imate velike napore nekoliko dana”, rekao je dr Herman Poncer sa Djuk univerziteta.

On kaže da svi podaci zabilježeni na ovim sportskim događajima pokazuju kolika je granica ljudske izdržljivosti.

Tokom trudnoće, potrošnja energije kod žena je 2.2 puta veća od stanja u kome metabolizam miruje, pokazalo je istraživanje.

Naučnici tvrde da bi stopa metabolizma od 2.5 puta mogla da izazove probleme u probavnom sistemu, prije nego na srcu, plućima i mišićima.

Otkrili su da tijelo ne može da sagori dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka kako bi održalo tako visok potrošnje energije.

Tijelo može da iskoristi svoje sopstvene resurse sagorijevanjem masnoće ili mišićne mase i da se kasnije oporavi.

Naučnici kažu da tijelo mora da izbalansira potrošnju energije.

Pontzer tvrdi da bi ovi rezultati mogli da pomognu sportistima.

„U Tur de Fransu, ako znate gdje je vaš limit, morate pametno da koristite brzinu”.

Ostavi komentar