Ako su oči ogledalo naše duše, onda je lice ogledalo našeg zdravlja. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini sve pojave na koži našeg lica direktno ili indirektno su povezane sa stanjem unutrašnjih organa, jer predstavljaju znake neravnoteže organizma.

Ova metoda se naziva mapiranje lica, vekovima se koristila kao način dijanostikovanja u Kini i Indiji. Svi simptomi na koži, poput bubuljica, osipa, crvenila, hiperpigmentacije ili bora povezane su sa određenim dijelovima tela i pomažu da se otkrije uzrok njihovog nastanka.

Evo kako mapu lica treba tumačiti:

Zona 1 i 2: sistem za varenje– izbjegavajte prerađene namirnice i umjesto njih odlučite se za svježije i prirodne alternative. jedite sporije, žvaćite hranu i povećajte unos vlakana. Ne zaboravite da pijete dosta vode.

Zona 3jetra- smanjite alkohol, masnu hranu i unos mliječnih proizvoda, sve ono što stvara pritisak na jetru. Ovo je zona lica u kojoj se ispoljavaju alergije na hranu. Pijte dosta vode da bi se organizam očistio od toksina i spavajte dovoljno, a jetra će uraditi sve ostalo.

Zona 4 i 5bubrezi– sve pojave oko očiju ukazuju na dehidrataciju, rješenje je voda, zato pijte, pijte, pijte…

Zona 6srce- ovo ukazuje na hipertenziju i deficit vitamina B, provjerite pritisak i nadokandite nedostatak vitamina. Pokušajte da izbjegnete previše začinjenu harnu i da smanjite unos mesa. Snizite nivo holesterola u krvi, tako što ćete loše masti zamijeniti dobrim. kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, avokadu, ribi i lanenom semenu. Provodite vrijeme na svežem vazduhu.

Zona 7 i 8bubrezi– i ovaj predio lica ukazuje na probleme sa bibrezima i dehidratacijom, zato smanjite unos alkoholnih pića i kafe jer oni dovode do dalje dehidratacije.

Zona 9 i 10respiratorni sistem– Da li pušite? Imate alergiju? Patite li do bronhijalne astme ili prehlade? Ova oblast je vezana za pluća.  Izbjegavajte pregrejne prostorije,  jedite hranu koja ima efekat “hlađena” tijela. Listu zbaranjih namirnica čine meso,  mlečni proizvodi,  alkohol,  kofein i šećer,  dok se preporučuje zeleno povrće.

Zona 11 i 12hormoni – ovo je područje povezano sa stresom i hormonskim promjenama. Obezbijedite vašem telu dovoljno sna, pijete dosta vode, jedite lisnato povrće i održavajte vašu kožu besprekorno čistom. Još jedna zanimljiva činjenica- promjene na ovom diklu lica javljaju se u periodu ovaluacije.

Zona 13stomak- povećajte unos vlakana, i pijte biljne čajeve koji olakavšavaju varenje.

Zona 14: bolest organizma– promjene u ovoj oblasti javljju se kao znak bolesti organizma, zato se odmarajte, pijte vodu, nađite način da se opustite i da se naspavate. Dozvolite vašem tijelu da svrati energiju i vitalnost.

Sljedeći put kada primetite nadustost, suvoću ili tamne kolutove na licu, imajte na umu ovu mapu, jer vaša koža pokušava da komunicira sa vama i da vam otkrije probleme unutrašnjih organa. Međutim, kao i kod ostalih medicinskih pitanja, uvjek je najbolje otići ljekaru koji će postaviti pravilnu dijagnozu, ovde je riječ o jednom opštem vodiču koji ukazuje na izvor problema.

 

Ostavi komentar