Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji “ga prati”, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.

Pobjeda piše da izabrani ljekari u elektronskoj bazi više nemaju uvid kada koji specijalista ordinira. Na ekranu se pojavljuje samo specijalnost i slobodni termini, ali ne i ime specijaliste i vrijeme kada je u ambulanti?!

Izabrani ljekar u jednom od podgoričkih domova zdravlja rekao je da je takva praksa uvedena od juče, ali dalje nije želio da komentariše.

Više pacijenata bili su ogorčeni novim protokolom.

“Zar nije logično da ljekar koji “prati” pacijenta od početka njegove bolesti i nastavi da ga liječi. On zna sve potrebne informacije i detalje koji su važni, znači ima kompletan uvid u istoriju bolesti i najkompetentniji je i za terapiju i za liječenje. On, jednostavno rečeno, poznaje pacijenta. Novi metod podrazumijeva da kako „naletite“ na kojeg specijalistu sve ponovo treba da mu objašnjavate, jer nije dovoljan samo uvid u izvještaj drugog ljekara. Ovo je neprihvatljivo”, ispričao je jedan od pacijenata.

Istovjetno mišljenje imali su i ostali s kojima je novinarka Pobjede razgovarala.

“Što da rade, na primjer, psihijatrijski pacijenti. Ipak, oni imaju, uslovno rečeno, povjerljiv odnos sa svojim ljekarom”, jaže jedan od pacijenata.

“Ili onkološki. Oni su „teški bolesnici” i važan im je kontakt s ljekarom kojeg znaju”, dodaje drugi pacijent.

Iz Ministarstva zdravlja juče se nijesu oglašavali povodom novog protokola, ali su kasno popodne saopštili da će danas, na konferenciji za novinare, predstaviti novu platformu za zakazivanje specijalističkih pregleda na tercijarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Kako su naveli, cilj platforme je da omogući veću dostupnost termina u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore kako bi dodatno unaprijedili kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građana.

Platforma predstavlja kontinuitet unapređenja sistema elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda navodi se u saopštenju.

U junu 2017. godine počela je primjena elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda kada je i ukinuto pravo da pacijent bira specijalistu kod kojeg će na prvi pregled.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Miranović ocijenila je tada za Pobjedu da taj Vladin resor ne krši zakon zato što novim sistemom elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda nije ponudio pacijentu opciju da može da bira specijalistu.

To, rekla je ona tada, potvrđuje i Zakon o pravima pacijenata u kojem se, između ostalog, navodi da “u zdravstvenoj ustanovi na sekundarnom i tercijarnom nivou u koju je pacijent upućen od strane izabranog doktora medicine, odnosno doktora stomatologije, pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove”. A, kadrovskih kapaciteta, kako je rekla, crnogorsko zdravstvo nema.

“U pojedinim oblastima u Kliničkom centru imamo jednog do tri ljekara. Da li to znači da ako mi preskočimo sekundarni nivo da će svi pacijenti biti kod jednog od njih kojeg oni izaberu? To u praksi nije moguće izvesti”, objasnila je dr Miranović.

Pacijenti su, iako su se i tada bunili, na kraju prihvatili novi pravilnik, koji je podrazumijevao da se kontrola obavlja kod specijaliste koji je obavio prvi pregled.

“U slučaju kontrolnih pregleda izabrani doktor kad otvori meni pojavljuje mu se ime ljekara tako da pacijent koji je obavio prvi specijalistički pregled kod određenog ljekara, na kontrolni ide kod istog”, pojasnila je tada dr Miranović.

Ostavi komentar