Osobe sa dijabetesom danas mogu da prate nivoe glukoze u krvi uz pomoć elektroda implantiranih ispod kože, metodom koja može biti bolna i može dovesti do infekcija.

Zbog toga, stručnjaci smatraju da bi rješenje za taj problem moglo da bude biosensing sočivo koja otkriva nivo šećera u krvi.

Tim predvođen profesorom Gregorijem Hermanom sa Oregon stejt univerziteta, razvio je ultraosjetljivi biosenzor koji može da otkrije niske koncentracije glukoze u suzama. Kombinacija sa pravim sočivom tek treba da bude napravljena, a cijeli uređaj bi trebao da bude testiran u roku od godinu dana.

“Postoje i mnoge druge informacije koje se mogu pratiti uz pomoć suza, kao što su: sepsa, bolest jetre, glaukom, bubrežna funkcija i kancer”, tvrdi profesor Herman i dodaje da će gotov proizvod biti nevidljiv i pristupačan.

“Koristimo tehnologiju sličnu onoj koja se koristi za mobilne telefone”, rekao je on. Završeni proizvod će slati informacije o glukozi u krvi na pametne telefone i druge Wi-Fi i blutut uređaje.

Ostavi komentar