Posljednjih nekoliko deceija smo svjedoci pomjeranja granica u dermatologiji kao nauci koja se, osim patologijom, bavi i svim onim procesima koji su nužni da bi koža ostala zdrava; koja u potpunosti zadire i u onaj dio koji je manje bio zastupljen tokom klasičnog medicinskog usavršavanja, a to je svakako anti-aging.

Važna karika u razvoju novih smjernica je kako farmaceutska tako i kozmetička industrija koja takođe pomjera granice mogućeg zahvaljujući razvoju novih tehnologija. Tako su nastale visoko kvalitetne aktivne supstancije u idealnim podlogama i bazama i njihovi nosači koji omogućavaju transdermalni prenos da bi dospjele tamo gdje moraju izvršiti svoju funkciju.

Najzanimljivije od svega je činjenica koliko toga specijalisti dermatologije ne znaju, koliko zanimljivih kombinacija i sastojaka može pomoći u riješavanju i popravljanju kako zdrave, tako i bolesne kože te kako je teško napraviti kvalitetan eliksir, serum, kremu, izabrati prave sastojke i pri tome pratiti sve svjetske trendove.

Upravo gore navedene činjenice su me podstakle da napišem nešto o peptidimaprobioticima kao novim snažnim anti aging borcima, a na koje me uputila sukreatorka i voditeljka razvoja poznatog branda Bocassy.

Meni kao dermatologu su uvijek u kućnoj, svakodnevnoj njezi na prvom mjestu antioksidansi, retinol, kiseline, dakle odbbrana i akcija koja je konkretna i agresivna u visokim medicinskim koncentracijama, praktički nedopustiva u kozmetičkoj industriji.

S kozmetičkog stajališta, vodi se borba protiv dosadnih i limitiranih preparata mijenjanjem i fragmentacijom molekula i njihovih lanaca, stvaraju se nove formule pa tako i novi sastojci koji u pogodnim kozmetičkim bazama, rade “čuda” na koži. I tako se javljaju novi “super anti aging borci” koji mijenjaju dosadašnje dosege, a to su peptidi i probiotici.

Šta su PEPTIDI, a šta PROBIOTICI za kožu?

Ako citiramo nauku, PEPTIDI su spojevi nastali povezivanjem od 2 do 100 aminokiselina, stoga možemo reći da su to fragmenti bjelančevina (proteina). Aminokiseline koje se spoje u određenim formacijama nazivaju se peptidi, a takvi peptidi spojeni u određenim formacijama čine bjelančevine. Koža je bazično izgrađena od peptida, te peptidomještajući te oštećene djelove.

PROBIOTICI su već poznati svima, no njihov značaj u borbi protiv znakova starenja tek zauzima svoje mjesto. To su mikroorganizmi odavno poznati po svojem pozitivnom uticaju na ljudski organizam i zdravlje. Koža je izložena svim spoljnjim utjecajima te „udomljava“ gram-pozitivne organizme. Kod zdrave kože postoji optimalna barijerna zaštita upravo s tim bakterijama koji su normalni stanovnici naše kože. Problem nastaje kada je koža oštečena, te bakterije koje normalno žive na koži iz fiziološke flore postaju patogene i izazivaju akne, rozaceu ili folikulitis. Kožna barijera je narušena, a bakterije poput Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruguinosa i Bacillus nisu sposobne za održivi rast na zdravoj koži.

Zašto su bitni za lijep izgled i zdravu kožu?

Peptidi i Probiotici u kozmetici danas pomjeraju granice anti-aging kozmetike. Gotovo su neophodni za mladenački i njegovan izgled; kako peptidi u izgradnji, revitalizaciji i elastičnosti kože, tako probiotici u prevenciji i slamanju mnogih uzročnika preuranjenih znakova starenja, te podizanju imuniteta kože i stvaranju novog kolagena. Osim što oba sastojka imaju uticaj izgradnje tkiva i prevencije starenja, djeluju na odgađanje prvih znakova starenja tako djeluju i na već oštećenu kožu sa vidljivim znakovima starenja gdje revitaliziraju i regeneriraju tkivo, a oštećenja prirodno saniraju.

 

Premda su peptidi i probiotici poznati u medicini već odavno, zašto baš sada, ovi sastojci u kozmetici izlaze kao potpuni hit, ili bolje rečeno kao revolucija? Odgovor mi je dala kolegica iz Bocassy-ja, koji je je i ona dobila od 2 proizvođača kozmetike i kozmetičkih sirovina. Dakle, peptidi su svojevrsne razbijene bjelančevine koji su prisutne svugdje pa tako i u kozmetici, no dobijeni iz prirodnih sirovina njihovo je djelovanje multiplicirano gotovo 100x. S druge strane probiotici su živi organizmi, dakle nestabilni i samim tim nepoželjni, a nije zanemariva i njihova visoka cijena, stoga je normalno da ih proizvođači ne vole, ali naša ih koža treba, voli i prepoznaje.

Peptida ima mnogo vrsta. Teško ih je navesti u jednom tekstu, no često ih proizvođači navode na deklaraciji proizvoda. Probiotike ćete u sastavu lako prepoznati jer naziv im počinje sa LACTO ili BIFIDA ili ACIDO , te u svojim nazivima imaju nazive poput: BACILLUS, LYSATE, FERMENT, itd. Uglavnom, probiotike u kozmetici trebali bi lako prepoznati u INCI nazivlju.

Peptidi su, iako multi-potentni, najbolji u saradnji s drugim aktivnim sastojcima. Oni imaju najjače djelovanje uz dodatne aktivne sastojke s kojima u kombinaciji njihova snaga dolazi do izražaja.

Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, Večernji dnevnik

Ostavi komentar