Izuzev kada pokušavaju da ostanu trudne, žene ne misle mnogo o jajnicima. A da li ste znale da ti sićušni organi veličine oraha igraju ključnu ulogu u vašem svakodnevnom životu?

Iz ugla biologije, spušteni smo na zemlju kako bismo se razmnožavali, pa su, ovako posmatrajući, jajnici jedni od najvažnjih organa“, kaže Meri Džejn Minkin, profesor ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu Jejl.

Baš zbog toga morate da znate sljedećih pet stvari o vašim jajnicima:

1. Proizvode gomilu hormona

Vaši jajnici luče estrogen i progesteron. Ova dva hormona su odgovorna za razvoj ženskog tijela tokom puberteta, poput rasta grudi, menstruacije i širenja kukova. Estrogen i progesteron takođe pripremaju matericu za trudnoću – ukoliko ih jajnici ne proizvedu dovoljno, mogu se javiti poteškoće sa začećem. Osim toga, jajnici regulišu i lučenje testosterona, koji treba da bude u manjoj količini u odnosu na estrogen, a koji je zadužen za vaš seksualni nagon.

2. Veličina im se mijenja

Za razliku od drugih vaših organa, jajnici nisu statične veličine. Oni se zapravo mijenjaju tokom menstrualnog ciklusa, ali i tokom čitavog života. Njihova veličina je u prosjeku između tri i pet centimetara, a od mjeseca do mjeseca varira, najčešće kada se iz jajnika oslobađaju jajne ćelije. Sa ovulacijom se često formira i mala, bezopasna cista, što takođe utiče na privremeni rast jajnika. Ove promjene u veličini jajnika prestaju u trenutku kada uđete u menopauzu, i tada se smanjuju.

3. Mogu da dožive stres

Na ovulaciju i te kako utiče stres, kažu ginekolozi. Kada ste pod pritiskom i jakim stresom, na primjer kada se selite, izgubite dosta kilograma ili vas zadesi trauma, jajnici će prestati da proizvode jajne ćelije. To je zapravo prirodni mehanizam odbrane od trudnoće tokom stresnih perioda.

4. Izazivaju akne

Budući da igraju značajnu ulogu u hormonalnom balansu, jajnici mogu da se kriju iza problema koje uzrokuju hormoni.

“Uz stanje poput sindroma policističnih jajnika, balans estrogena, progesterona i testosterona se narušava. Ukoliko dođe do viška testosterona, pojavljuju se akne, pojačana maljavost na tipično muškim mjestima, a tu je i variranje tjelesne težine”, kaže ginekolog Alisa Dvek za Women’s Health.

5. Obožavaju pilule

Antibebi pilule, naročito one fokusirane na progesteron i estrogen, zapravo mogu značajno da smanje rizik od raka jajnika, i to za svega nekoliko mjeseci od početka terapije, saopštilo je Američko društvo za istraživanje raka.

Tablete za kontracepciju čak igraju i važnu ulogu u smanjivanju rizika kod žena koje su nosioci mutiranih gena BRCA1 i BRCA2, koji su jedan od uzroka raka jajnika”, objasnila je Minkin i dodala da antibebi pilule, prema nekim studijama, smanjuju taj rizik za čak 50 odsto.

Ostavi komentar