Djeca su majstori manipulacije. Koriste svoj šarm, okreću odrasle jedne protiv drugih i primjenjuju glasno cmizdranje u javnosti. Zato je vaš posao da idete s njima u korak, poručuje Kevin Zolman, koautor knjige “Vodič za roditelje od teoretičara igre”.

Evo nekih od savjeta iz knjige:

Nametnite im saradnju

Za braću i sestre koji odbijaju da rade zajedno, Zolman preporučuje dilemu zatvorenika. Dajte im zajednički zadatak, a onda im oboma dajte istu nagradu ili kaznu, već prema rezultatima tima. Ako je jedno dijete zabušavalo, sljedeći put će ono drugo odbiti da sarađuje i oboje će nadrljati. Tako ćete vremenom klince naučiti timskom radu.

Neka plate za privilegije

U nekim situacijama jednostavno ne mogu sva djeca dobiti jednako, i morate da pribjegnete solomonskom rješenju. Ko će dobiti veću sobu ili čast da da ime kućnom ljubimcu? Neka za ovakve privilegije plate dodatnim kućnim poslovima ili svojim džeparcem.

Koristite prijetnje, ali ostvarive

Nećete ih zaplašiti urlajući da ćete okrenuti kola i vratiti ih kući. Zolman to zove prijetnjom bez pokrića. Djeca prozru vaše blefiranje, jer znaju da ne želite da i sami ispaštate zbog njihovih grijeha. Zato birajte kazne koje vama idu u korist: “Prestani da udaraš sestru ili idemo kod babe umjesto u bioskop!”

Tjerajte ih da lažu

Ako sumnjate da vam djeca ne rade domaći, pritisnite ih biranim pitanjima: Iz kog predmeta? Šta si naučio? Koliko vremena ti je trebalo? Šta ti je bilo najteže? Čak i ako uspiju da se izvuku ubjedljivim odgovorima, izazvaćete im psihološku neprijatnost. Na kraju će shvatiti da je mnogo lakše biti iskren.

Ne priskačite im u pomoć

Uzdržite se od nagona da uletite kad god im postane teško. Imajte u vidu ono što ekonomisti nazivaju moralni rizik. Kada država spašava korporacije u krizi, ona zapravo podstiče loše poslovno ponašanje, a to isto rade i roditelji koji vade djecu iz sosa koji su sama zakuvala. Umjesto toga, ustanovite jasna pravila i pribjegnite kazni kad je potrebno.

Ostavi komentar