Karcinom bubrega je jedan od 10 najčešćih karcinoma kod odraslih osoba. Kada se govori o karcinomu bubrega, obično mislimo na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih ćelija, koji čini 85 odsto svih karcinoma bubrega.

Čovjek ima dva bubrega veličine šake koji pročišćavaju krv od otpadnih mateija i toksina. Bubrezi pomažu uravnoteženju hemijskog sastava krvi. Osim čišćenjem krvi i proizvodnjom urina, bubrezi luče hormone koji pomažu probavu hrane i podstiču koštanu srž da proizvodi zdrave krvne ćelije.

Ovi simptomi bi mogli da vam pomognu da ranije prepoznate karcinom bubrega.

1. Krv u mokraći 

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega. Tokom ranog stadijuma bolesti, simptoma nema. Ako ima dosta krvarenja, krv može da izgleda svježe i svijetlo, objašnjava doktor Džihad Kauk sa klinike u Klivlendu. Ali ako je krvarenje lagano, krv ima vremena da oksidira pa izgleda tamno. To znači da ne možete da se oslonite na boju urina da biste išta zaključili. Promjena boje mokraće je sigurno znak da treba proveriti šta nije u redu.

2. Bol u donjem dijelu leđa ili sa strane 

Znak bolesti može da bude bol u donjem dijelu leđa ili sa strane. I taj simptom se pojavljuje kad bolest uznapreduje. Tumor koji se stvorio mora da bude veliki i da pritiska okolno tkivo. Ljudi obično otkriju tumor na bubregu kada odu na CT ili magnetnu rezonancu zbog bola u abdomenu ili donjem dijelu leđa. U većini slučajeva bol izaziva neko drugo tkivo, pa se tumor bubrega otkrije slučajno.

3. Stalni umor 

Stalni umor i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa drugim bolestima. Simptom nije specifičan, nećete pomisliti na karcinom bubrega, ali morate da pitate ljekara za savet ako simptomi potraju.

4. Mršavljenje 

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Ako imate problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to može da počne da se manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu da budu njihov uzrok.

5. Krv 

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali ako se pojave, idite kod ljekara. Nakon dijagnoze karcinoma bubrega, hirurška procedura nefrektomija, odnosno uklanjanje bubrega, je prvi i najefikasniji način liječenja. Kancerogeni dio tkiva se odstranjuje, zdravi ostavlja. Ako je karcinom rano otkriven, operacija ima izvanredne rezultate. Ovaj tumor nije agresivan kao većina drugih pa su prognoze dobre.

Ostavi komentar