Velika pažnja se posvećuje ženskoj plodnosti, a kao da svi zaboravljaju da je loš kvalitet sperme glavni krivac neplodnosti u čak 50 procenata slučajeva. Ali evo dobrih vijesti: postoji dovoljno načina da svoje “plivače” zadržite snažnim i zdravim.

Posjetite urologa
“Većina žena redovno posjećuje ginekologa još od vremena kada su dobile prvu menstruaciju, dok muškarci sa druge strane vrlo rijetko odlaze kod urologa”, kaže Mark Golštajn, profesor na medicini sa Univerziteta Kornel. Najveća ironija je u tome što je u slučaju muškaraca mnogo lakše odrediti dijagnozu i nakon toga tretirati mogući problem. U nekim slučajevima doktor može odrediti istoriju različitih bolesti koje mogu uticati i na sterilitet muškarca.

Pažljivo sa lijekovima 
U jednoj studiji iz 2013. godine otkriveno je da jedinjenje finasterid koje se nalazi u šamponima za rast kose, loše utiče na broj spermatozoida. Slična situacija je i sa lijekom Prozak koji se daje pacijentima koji boluju od depresije koji u sebi sadrži elemente koji značajno smanjuju pokretljivost sperme.

Hormonske terapije 
Neki ljudi suočeni sa manjkom napretka u teretani ili generalno manjkom energije, dolaze u iskušenje da počnu da koriste suplemente koji povećavaju nivo testosterona. Prijje bilo kakve konzumacije suplemenata razgovarajte sa urologom jer se često događa da višak testosterona kao posljedica uzimanja suplemenata, loše utiče na plodnost muškarca jer djeluje kontraceptivno.

Kontrola tjelesne težine 
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da muškarci sa viškom kilograma (indeksom tjelesne mase preko 30) imaju manji broj spermatozoida i veći DNK fragmentaciju u odnosu na one koji imaju zdravu tjelesnu težinu. Visok procenat masti u tijelu takođe može dovesti do hormonalnih disfunkcija koje pogađa pokretljivost sperme.

Ne pretjerujte u teretani
Ne postoje egzaktni podaci o tome na koji način vježbanje negativno utiče na prozvodnju spermatozoida, ali statistike su pokazale da pretreniranost loše utiče na plodnost muškarca. Izuzetno veliki fizički napori, tijelo stavljaju u fizičko stanje stresa što negativno utiče na kvalitet sperme. Umjerenost u svemu pa i u vježbanju je ključno za zdravlje.

Vrijeme nije saveznik
Kod nježnijeg pola plodnost opada sa godinama, dok je u slučaju andropauze (muške menopauze) taj proces je nešto sporiji. Najnovije studije su pak utvrdile da su očinske godine takođe važne. Naime, muškarci preko 45 godina, čak i u slučaju da imaju partnerku ispod 30 godina, imaju dva puta više šansi da dobiju bebu sa Daunovim sindromom, tri puta više šansi da dijete stekne šizofreniju i pet puta više šansi za rizik od autizma.

Oprezno 
Testisi su vrlo osjetljiv dio ljudskog tijela. Kvalitet sperme ii plodnost su prvi na udaru nakon naše izloženosti toksičnim hemikalijama. Marihuana se vezuje za receptore estrogena u testisima i tu ostaju do čak tri nedelje. Samo jedan džoint mjesečno uzrokuje koncentraciju u testisima koji se zovu gonadal toksin koji stvaraju nepravilan oblik spermatozoida. Treba biti oprezan i sa alkoholom, najviše šest pića nedjeljno, po mogućnosti i da potpuno izbacite alkohol.

Testirajte se 
Postoji nekoliko načina da sami kod kuće proverite stanje vaše sperme, ali lekari preporučuju laboratorijske analize koje egzaktno pokazuju vitalnost, oblik i DNK strukturu sperme. Takođe tu su i dva nova načina testiranja TUNEL i SCSA koji vrlo jasno otkrivaju broj fragmentacija unutar sperme.

Ostavi komentar