Najnovije istraživanje pokazalo je da je sastav majčinog mlijeka drugačiji u zavisnosti od toga da li je majka na svijet donijela dječaka ili djevojčicu.

Majčino mlijeko je najbolji izbor hrane za bebu, ali za dječake je ono možda još i bolje, pokazalo je najnovije istraživanje koje će biti objavljeno u aprilskom izadnju časopisa “The Journal of Experimental Child Psychology”.

Psiholozi Nensi Segal i Satoši Kanazava tvrde da postoji evoluciona predispozicija da sastav humanog mlijeka bude bolji za mušku djecu.

Naime, kada rodi dečaka, mamino mlijeko je puno masti i proteina, dok djevojčicama obezbjeđuje veću količinu samog mlijeka.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu i druge institucije otkrili su da su, među 72 majke u ruralnoj Keniji, one koje su rodile sinove imale “bogatije” mlijeko (2,8 odsto masti u poređenju sa 0,6 procenata kod majki djevojčica). Ovi nalazi objavljeni su u časopisu “American Journal of Physical Anthropology” 2012. godine i poklapaju se sa ranijim istraživanjima koja su rađena na sivim fokama i jelenima.

Kao i sa svim stvarima u vezi sa evolucijom, čini se da se ova teorija zasniva na ideji da roditelji žele da sačuvaju svoje gene za budućnost, te istraživanja idu u prilog Triverovoj hipotezi (Trivers–Willard hypothesis) iz 1973. godine koja kaže da prirodna selekcija favorizuje roditeljsko ulaganje u ćerke kada su vremena teška, dok su ta ulaganja veća kod sinova kada su vremena laka.

Razlog za ovu teoriju je da u mnogim vrstama jaki mužjaci pokušavaju da ostvare monopol nad ženkama, dok slabiji mužjaci praktično nemaju šanse da prenesu svoje gene na sljedeću generaciju. Ako je majka u lošem zdravstvenom stanju ili nema dovoljno hrane – ili je možda njen socio-ekonomsi status nizak – njen novorođeni sin možda neće uspjeti da nađe partnerku i prenese gene na sljedeću generaciju.

Ipak, naučnici priznaju da im još uvjek nije najjasnije zašto, kada je ljudska vrsta u pitanju, sastav majčinog mlijeka zavisi od pola djeteta koje je rodila.

Ostavi komentar