Policistični bubreg je najčešća nasljedna bolest bubrega, koju karakteriše pojava brojnih cisti na bubrezima. Postoje dva oblika ove bolesti i to su adultni oblik i infantilni oblik.

Infantilni oblik je nasljedni oblik, ali ako oba roditelja imaju oštećen gen, dok je adultni oblik, oblik koji se pojavljuje u odrasloj dobi čovjeka, ali je takođe nasljedan, jer je oštećeni gen imao jedan od roditelja i taj oštećeni gen je nadvladao gen zdravog roditelja.
Adultni oblik

KLINIČKA SLIKA

Prvi simptomi bolesti se javljaju oko 30-te godine života i najčešći prvi simptom je bol u slabinama (na bokovima), koja zavisno od slučaja  može biti jača ili slabija. Kod pacijenata kod kojih je bol slabije izražena moguća je pojava krvi u urinu (hematurija), dok se kod pacijenata koji imaju jake i silovite napadaje bolova primjećuje česta pojava bubrežnog pijeska ili sitnih kamenčića u urinu. Pacijenti se žale i na osjećaj slabosti, umora, astenije i poliurije (povećane količine urina). Primjetno je i povećanje krvnog pritiska kod pacijenata.

U izraženijim slučajevima ove bolesti, dodirom na područje bubrega, pod rukom se može osjetiti kvrgava površina bubrega.

KOMPLIKACIJE

Neke od mogućih komplikacija policističnih bubrega su: pojava bubrežnih infekcija, kamenaca i krvarenja, bubrežna insuficijencija, arterijska hipertenzija i karcinom bubrega.

DIJAGNOZA

Najsigurnija i najtočnija pretraga za dijagnozu ove bolesti je CT bubrega s kontrastom, iako je potrebna i anamneza i klinička slika pacijenta, ultrazvuk bubrega i laboratorijske pretrage krvi i urina. Pretragama urina se često utvrđuje proteinurija, a u urinu su prisutne i bakterije i gnoj.

LIJEČENJE

Liječenje se sastoji od ublažavanja postojećih tegoba bolesti, umanjivanja boli i sprječavanja komplikacija bolesti. Nažalost ne postoji lijek, niti terapija koja bi mogla izliječiti potpuno ovu bolest.

Ostavi komentar