Sve češći zdravstveni problemi sa kojima se pacijenti obraćaju ljekaru su poremećaji rada štitnjače. Statistike su pokazale da žene češće zatraže pomoć stručnjaka od muškaraca.

Štitna žlijezda je najmanja žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, ali je najvažnija za normalno funkcionisanje organizma. Zbog toga je važno svaku promjenu otkriti na vrijeme kako bi liječenje bilo što uspješnije. Štitnjača luči dva važna hormona neophodna za normalno funkcioniranje i razvoj ljudskog organizma, a to su T4 i T3. Ova dva hormona utiču na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, kardiovaskularni sistem, mozak, varenje, ali i rad ostalih žlijezda, tako da je normalan nivo hormona štitnjače jedan od ključnih preduslova za normalno funkcionisanje organizma u cijelosti.

Hipotireoza je najčešći poremećaj rada štitnjače, koji nastaje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Najčešći uzrok primarne hipotireoze je hronični Hašimoto tireoiditis. On nastaje kao posljedica autoimunog procesa gdje organizam stvara antitijela koja dovode do oštećenja ili uništenja ćelija žlijezde, što za posljedicu ima smanjenje produkcije hormona.

Kod hipertireoze štitnjača proizvodi više hormona, a najčešći uzrok tome je bolest poznata kao Gravesova ili Bazedovljeva bolest. To je takođe bolest gdje antitijela djeluju na ćelije štitnjače stimulišući ih da prekomjerno proizvode hormone. Najčešće se javlja kod odraslih žena između 30 i 50 godina. Još jedna česta promjena na štitnjači su čvorići. Različiti su uzroci koji dovode do te pojave, a najčešći su nedovoljan unos joda, pojedini lijekovi, stres, pušenje i infekcije.

Ostavi komentar