Lako pojavljivanje modrica, česta krvarenja iz nosa i desni, obilne menstruacije i duga krvarenja posle porođaja čak i posle manjih posjekotina simptomi su mogućeg poremećaja zgrušavanja krvi kod žena, rečeno je na Simpozijumu o koagulopatijama kod žena.

Skup su u Beogradu organizovali Svjetska federacija za hemofiliju i Udruženje hemofiličara Srbije, a inostrani i domaći stručnjaci iz te oblasti ukazali su da je u svijetu dijagnostikovano oko 305.000 ljudi koji imaju neki od poremećaja zgrušavanja krvi.

“Simptomi se mogu uočiti već od prvog menstrualnog ciklusa. Produžena i obilnija menstrualna krvarenja, duža od pet- šest dana, koja se ponavljaju iz mjeseca u mjesec, signal su da je vrijeme da se urade laboratorijske analize radi uspostavljanja dijagnoze”, istakla je dr Suzan Halimeh, direktorka Istraživačkog centra za koagulaciju u Duizburgu u Njemačkoj, koja i sama boluje od poremećaja krvarenja.

Ona kaže da je važna uloga ginekologa, koji treba da edukuju i podignu svijest kod svojih pacijentkinja, budući da se žene uglavnom stide da pričaju o svom mjesečnom ciklusu, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Ukoliko se poremećaj zgušavanja krvi ne dijagnostikuje na vrijeme, kako kaže, žene mogu imati problem sa trudnoćom, veći rizik za pobačaj i postporođajna krvarenja koja mogu biti i fatalna.

“Najvažnije je postavljanje pravovremene i tačne dijagnoze. Značajan broj žena, koje imaju sklonost ka bilo kom poremećaju krvarenja, u svojoj osnovi mogu imati hematološki poremećaj”, rekao je prof. Predrag Miljić, šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS.

Čak 95 odsto obolelih žena, uz dobru dijagnozu i adekvatnu terapiju, može da ima normalan život i potomstvo, kažu ljekari.

Na Simpozijumu je konstatovano da Srbija ima vrlo dobar kadar ljekara odgovornih za rano dijagnostikovanje bolesti, kao što ima i dostupne savremene lijekove i terapiju za liječenje poremećaja koagulacije.

“Ovakvi simpozijumi su od izuzetnog značaja za edukaciju i podizanje svijesti o zdravlju žena sa poremećajem krvarenja na koje se u cijelom svijetu godinama nije obraćala pažnja”, izjavio je Julijan Colov, regionalni menadžer Svjetske federacije za hemofiliju.

Ostavi komentar