Koliko seksualni odnos može da pruži uživanje, toliko i period nakon seksa može biti loš za žene. Riječ je o negativnim emocijama, tugi, razdražljivošću i anksioznošću, koje žene ispoljavaju nakon seksa.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da se postseksualna depresija javlja kod 46 odsto žena, što znači, skoro kod svake druge žene.

Prije pet godina rađeno je slično istraživanje, koje je pokazalo da trećina žena zapadne u ovakvo stanje čak i nakon zadovoljavajućeg odnosa, što znači da je novo istraživanje samo potvrdilo ove tvrdnje.

Neki naučnici vjeruju da ovakvo stanje kod žena ima i evolutivnu funkciju.

“Postseksualna depresija nije rijetka pojava, a često nije vezana ni sa traumama ili osjećaja žaljena. Zapravo, ona ne mora biti povezana ni sa nečim lošim”, tvrdi ekspert za veze Deniz Nouls.

U takvim trenucima dolazi do eksplozije hormona u tijelu, tvrdi ona.

“Seks je jako intiman čin, a orgazam oslobađa mnogo hormona. Ti hormoni, kako naglo dolaze, naglo i opadaju u tijelu nakon seksa, pa se može javiti osjećaj tuge”, objasnila je Deniz.

Ipak, nije uobičajeno da se takav osjećaj javi nakon svakog odnosa, pa može da izazove problem koji je najčešće vezan za sam odnos dvoje ljudi.

Ostavi komentar