Sindikati prosvjete i zdravstva spremni su da pregovaraju sa Vladom o povećnju zarada. Vjeruju da će pregovori biti uspješni pa očekuju da će u budžetu za narednu godinu biti obezbijeđen novac za povećanje zarada.

Spremni su sindikati prosvjete i zdravstva za pregovore sa Vladom o povećanju zarada u ta dva sektora. Oba sindikata već sada znaju sa kojim će zahtjevima sjesti za sto.

“Tražimo i zahtijevamo od Vlade najmanje povećanje u prosjeku od 10 odsto”, navode iz ova dva sindikata.

“Plate u prosvjeti su ispod prosječne plate u Crnoj Gori koja iznosi 512 eura, a u prosvjeti je negdje oko 480 eura. Mislim da je to ponižavajuće i da Vlada mora da nađe ta sredstva i da se poveća plata u prosvjeti. Nadam se i našim kolegama iz zdravstva,” kaže Zvonko Pavićević.

Ljiljana Krivokapić kaže da to treba da bude od 200 do 400 eura u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

“To bi bilo negdje oko 15 miliona eura u budžetu što nije mnogo”, rekla je Krivokapić.

Pregovori bi, očekuju u oba sindikata, mogli početi polovinom septembra.

To sa čim idu pred Vladu je, kaže Pavićević, minimum.

“Mi insistiramo i mislimo da je ovo minimum jedan od 10 odsto. Da je ispod ne bi dostigli ovaj prosjek na nivou države. Zarade su posljednji put povećane 2016. godine. Tada su zdravstveni radnici dobili najmanje. Kada su se povećale zarade 2016-te u zdravstvu su povećane samo pet odsto, u sektoru policije povećali su 15 odsto”, dodaje Krivokapić.

Premijer Duško Marković nedavno je u okviru premijerskog sata najavio skorije razgovore o povećanju plata u obrazovanju i zdravstvu.

Ostavi komentar