Simptomi prehlade i gripa jači su kod žena nego kod muškaraca pokazalo je istraživanje nedavano sprovedeno na Klinici za infektivne bolesti Univerziteta “Helt Sajens”. Američki naučnici su tokom studije došli do zaključka i da žene uglavnom boluju duže.

Istraživači su u periodu između 2009. i 2014. godine prikupljali zdravstvene podatke 777 muškarca i žena koji su bili u vojsci ili je neko od njihovih članova bio u ovoj službi. Učesnici su tokom pet godina morali da vode i dnevnik simptoma prehlade i da ocjenjuju njihovu jačinu na skali od jedan do tri.

Pokazalo se da žene tokom prehlade ili gripa imaju mnogo jače i izraženije glavobolje i manji apetit od muškaraca koji boluju od iste bolesti. Žene su se takođe, češće nego muškarci, ljekaru žalile na ozbiljne simptome umora i bolove u mišićima.

Tokom studije stručnjaci su došli do zaključka da su tokom prva dva dana prehlade ili gripa simptomi i njihov intenzitet slični kod muškarca i žena. Tek trećeg dana bolesti dolazi do promjene, kod muškaraca oni jenjavaju ili ostaju isti, dok se kod žena neki do njih pogoršavaju.

Naučnici smatraju da do ovoga dolazi zbog hormonalne razlike između dva pola, ali se tek očekuju studije koji bi potvrdile zašto su simptomi prehlade i gripa jači kod žena.

Ostavi komentar