Prekomjerna masnoća u krvi može uzrokovati oštećenje organa, rezultati su nove studije sprovedene u Njemačkoj.

Istraživači su otkrili mehanizme putem kojih visoki nivo lipida u krvi može dovesti do upale i s vremenom do ozbiljnijih posljedica, poput oštećenja organa.

Upala je uzrokovana i faktorom rizika za mnoga stanja kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni problemi.

Jedan od najvećih razloga za upalu je infekcija. Kada tijelo osjeti da u njega ulaze opasni strani mikroorganizmi, poput bakterija, oslobađa imuni odgovor. Upala je ključni dio tog odgovora.

Ovakav preokret događaja je prirodan i obično pomaže u održavanju zdravstvenog stanja. Međutim, ponekad se upala javlja iz razloga koji nijesu infekcija, što dovodi do različitih vrsta oštećenja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nature ImmunologyTrusted Source”, doktor Timo Speer i kolege sa Univerziteta Saarland u Njemačkoj kazali su da upalu uzrokuje visok nivo triglicerida u krvi.

Studija je takođe otkrila mehanizme putem kojih visoka masnoća u krvi može dovesti do upale, što, pak, može uticati na druge biološke procese i dovesti do oštećenja organa i krvnih žila.

“Naš rad je uključivao proučavanje posebne grupe lipida, triglicerida. Uspjeli smo pokazati da, kad su ove masti prisutne u povišenim koncentracijama, one mogu promijeniti naše odbrambene ćelije na takav način da tijelo reaguje kao da reaguje do bakterijske infekcije”, pojasnio je Speer.

Biće takođe važno, kazao je, fokusirati se na prehranu koja može uticati na nivo masti u krvi.

“Drugim riječima, sada možemo reći da prihvatanje dijeta s niskom masnoćom može značajno produžiti životni vijek pacijenata visokog rizika, poput onih koji imaju dijabetes ili onih čiji je krvni pritisak previsok”, napominje Speer.

To je zbog toga što se nivo triglicerida u krvi povećava kod dijeta sa visokom masnoćom. Speer i njegove kolege nadaju da će im njihovi rezultati pomoći u razvoju novih strategija liječenja i sprječavanju bolesti opasnih po život.

Ostavi komentar