Visoke temperature dokazano ubijaju probiotske kulture. Da li onda leti bespotrebno bacamo pare na probiotike koje nosimo na putovanja?

Leto je vrijeme kada bi svima nama moglo da koristi malo manje vrućine. Ali za probiotske proizvode to nije stvar udobnosti već pitanje života i smrti. Probiotici su dobri mikroorganizmi koji moraju da stignu u stomak živi kako bi bili efikasni. Izloženost visokim temperaturama štetna je za probiotske kulture, a zavisno od broja stepeni, broj živih organizama u probioticima se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima potpuno eliminisati.

Ovih dana u medijima najčešće vidimo reklame koje nas podsjećaju da ne zaboravimo probiotik na putovanju. Istina je da se putnička dijareja javlja kod gotovo 50 % osoba koje putuju ili često menjaju životne navike. Ali, da li će nam probiotik zaista pomoći, ostaje pod znakom pitanja.
Sa prof. dr Aleksandrom Pavlović Marković, specijalistom gastroenterologije i načelnicom odeljenja endoskopije na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCS, razgovaramo upravo o tome.

’Od svojih kolega često čujem da je izbor probiotskog soja najvažniji. Da samo ako postoje dokazi u vidu kliničkih studija probiotik može biti koristan za vaše zdravlje. I tačno je. Važno je da znamo da nisu svi probiotici isti pa tako i ne djeluju svi na iste tegobe, a probiotik moramo birati u zavisnosti od tegoba koje nas muče. Za gasove i nadutost na primjer, dobar izbor je probiotska kultura Lactobacillus plantarum 299v. Međutim ovaj proizvod ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima, ili recimo za sprečavanje putničke dijareje. Tada je mnogo bolje uzeti Bulardi.’’, kaže prof. dr Aleksandra Pavlović Marković.

’’Ipak, ono što je trenutno mnogo važnije, je da vodimo računa o tome kako je probiotik upakovan. Iako na prvi pogled zvuči čudno, treba da znamo da ako probiotici predugo vremena provedu na visokim temperaturama dobre bakterije mogu biti beskorisne.’’, ističe prof. dr Aleksandra Pavlović.

Da li onda ima smisla nositi probiotik na putovanje kad znamo da temperature u našem automobilu ili u našoj torbi za plažu mogu dostizati preko 40 stepeni?

Poznati gastroenterolog tvrdi da ima, ali da treba birati proizvode onih kompanija koje koriste flow pack tehnologiju pakovanja.

“Ova tehnika proizvodnje podrazumijeva pakovanje blistera u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom kojim se probiotici štite od visokih temperatura, svjetlosti i vlage. Ovo je posebno važno ljeti kada temperature dostižu preko 40 stepeni. To je jedini način da budete sigurni da će probiotici u vaš stomak stići nepromenjeni i spremni da ispolje željeno dejstvo”, tvrdi dr Aleksandra Pavlović Markovi’.

Izvor: BIZLife

Ostavi komentar