Treći molar, poznat i kao umnjak, predstavlja osmi i posljednji zub koji raste u vilici. Obično niče u trećoj deceniji života, kada je čovjek “uman” i “mudar”. Predstavlja ostatak evolucije, kada je ljudima bio potreban za mljevenje i drobljenje tvrde hrane.

Danas su oni, zbog načina i vrste konzumiranja hrane, izgubili svoju svrhu. Pošto mogu da izazovu mnoge probleme u ustima, moguće je da ćete u jednom momentu morati se suočite sa njihovim vađenjem.

S obzirom na lokaciju umnjaka, teže ih je održavati i prati. Često guraju susjedne zube i prave gužvu u vilici. U takvim slučajevima, dobro je izvaditi ih što je prije moguće, kako bi se spriječili potencijalni problemi.  Kada i kako će umnjaci biti izvađeni zavisi od problema koji imate sa njima.

Ako se oko umnjaka napravila cista, ona ugrožava i susjedne zube. Takvo vađenje je komplikovanije jer je cista praktično rupa u kosti, i na tom mjestu je kost dosta tanja. Ako je intervencija gruba, može doći i do pucanja vilice. Slična je situacija i sa umnjacima koji nemaju mjesta da niknu i tada se oko njih pravi infekcija. Ako se infekcija ponavlja, takođe može uzrokovati destrukciju kosti. U slučaju “dislokacije”, umnjak može rasti u stranu, ispod gingive, pritiskajući korijene susjednih zuba i prouzrokujući velike bolove. Ipak, ako raste daleko od zubnog niza može mirovati i u tom slučaju ga samo treba redovno kontrolisati.

Umnjaci se vade i ako u nicanju sabijaju postojeće zube i posebna je nevolja kada se  zubi ortodontski sjajno poređaju, a onda umnjaci dođu da sve pokvare. Šta se tačno dešava, vaš stomatolog će vidjeti na ortopanu (rendgenskom snimku vaših zuba).

Ako ste se ipak odlučili za vađenje, to treba uraditi što prije, najbolje u dvadesetim godinama, dok se korijen zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili. U tridesetim godinama vilica će otvrdnuti i oporavak će duže trajati.

Posle vađenja dobićete i post-operativna uputstva. Na ranu će vam biti stavljena gaza i trebalo bi tako da stoji desetak minuta, kako bi se spriječilo krvarenje i podstaklo zgrušavanje. Ranu ne smijete ispirati 24 časa nakon vađenja i narednih dana ne bi trebalo da dirate ranu. Zabranjena je svaka vrsta sisanja, kao što je pijenje na slamčicu, ili pušenje, da se ne bi poremetio ugrušak. Najvjerovatnije će vam biti prepisana i sredstva protiv bolova, kako bi se ublažila neprijatnost, a preporučuje se i stavljanje hladnih obloga na obraz, da bi se smanjilo oticanje. Možda ćete dobiti i antibiotike, kako bi se spriječila pojava infekcije na mjestu ekstrakcije.

U slučaju da umnjaci rastu normalno, i ne ugrožavaju susjedne zube, vaš stomatolog će procijeniti da li je uopšte neophodno njihovo vađenje. Kod nekih ljudi, ako ih dobro održavaju mogu trajati i godinama.

Ipak, ima stomatologa koji će u svakom slučaju preporučiti njihovo vađenje.  Protetičari se ne slažu sa ovim mišljenjem, i vađenjem zdravih zuba, jer će umnjaci možda nekakda u budućnosti biti dobri nosači za mostove i proteze.

Ostavi komentar