U modernom društvu vrlo je česta bolest koja se naziva hronična venska insufincijencija ili hronična venska bolest nogu. Do ovog stanja najčešće dovodi naslijeđe, trudnoća, uslovi života i rada, dugo stajanje i sjedenje, debljina, oralni kontraceptivi i fizička neaktivnost.

Promijenjene površinske vene mogu biti rano uočljive kao vidljivi kapilari na nogama. Kapilari su najtanje promjene i najdiskretnije, a može ih biti nekoliko ili su zastupljene na većoj površini. Izraženije promjene su venule, te veće varikoziteti. Razlog nastajanja varikoziteta su oštećeni zalisci u veni radi čega venska krv stoji i time širi venu te je ona naglašenija i izvijenog izgleda.

Uz vidljive promjene na koži bolesnike često prati osjećaj zamaranja, bolova u nogama, trnaca, grčeva i svrbeža kože.

Bez liječenja se stanje bolesti nogu može pogoršati

Ako se varikoziteti ne liječe stanje se može pogoršavati, mogu nastajati upale površinskih vena, različiti dermatitisi, a može se otvoriti i rana na potkoljenici koja može zahtijevati dugotrajno liječenje.

Bolesti dubokih vena očituju se najčešće sa trombozom dubokih vena koja nastaje naglo i koju je važno na vrijeme prepoznati kako ne bi došlo do njenih ranih ili kasnih komplikacija. Rana komplikacija duboke venske cirkulacije je plućna embolija, a kasna komplikacija duboke venske tromboze je razvoj posttrombotskog sindroma (nastaje u roku od 6 mjeseci do 2 godine nakon DVT) u kojem nastaju rane, ožiljci i promijenjena koža na potkoljenicama.

Prošireni kapilari i vene vrlo su česti u našem podneblju i zastupljene su već kod mladih djevojaka, a iznad tridesete godine života vidljive kod svake druge ili treće žene. Mlade djevojke  u čijim porodicama je zastupljena bolest vena morale bi izbjegavati nikotin,dugo stajanje i sjedenje, pretjerano sunčanje i depilaciju toplim voskom jer to sve dovodi do  nastajanja kapilara. Ako su kapilari već nastali zahtijevaju ljekarski pregled i terapiju od kojih je najčešća sklerozacija koja se radi u hladno doba godine.

Proširene vene i trudnoća

U trudnica je ovaj problem vrlo čest, pa se savjetuje kontrola tjelesne težine i nošenje posebnih trudničkih kompresivnih čarapa koje  sprečavaju nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji. Nakon poroda preporučuje se pregled kod flebologa ili vaskularnog hirurga kako bi se odlučilo daljem načinu liječenja.

U osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene liječenje traje cijele godine sa posebnim preporukama za svako godišnje doba.

Važno je ne zapustiti i ne zanemariti problem, jer se komplikacije liječe mjesecima. Osobe koje su u životu imale upaljenu venu ili otvoreni venski ulkus dobro znaju koliko vremena i pažnje zahtijeva terapija i  izlječenje. Stoga je potreban oprez, pogotovo u ljetnim mjesecima kada  su temperature visoke što dovodi do širenja krvnih sudova i povećane sklonosti upalama.

Ako postoji i nasljedna sklonost nastajanju proširenih vena problem može biti još izražajniji, pogotovo u pušača i osoba sa  prekomjernom tjelesnom težinom. Važna je fizička aktivnost, poput šetanja  a preporučljivi su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i dr.

Načini i mogućnosti liječenja proširenih vena i kapilara

Nakon tuširanja  nogu i stopala ujutro i uveče naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati i masaža nogu od stopala prema gore.

U kupke za noge može se dodati morska so ili par kapi eteričnih ulja poput ruzmarina, lavande, kestena, borovice i mente. Kreme i gelovi koji  sadrže divlji kesten, uz eukaliptus, mentu i lavandu učvršćuju zidove vena i kapilara i pospješuju cirkulaciju i blagotovorno djeluju na bolnost vena i otekline. Proširene vene i kapilari mogu se liječiti na nekoliko načina. Nakon pregleda kod flebologa ili vaskularnog hirurga te učinjenog ultrazvučnog pregleda (Color Doppler) venske cirkulacije nogu može se zaključiti koja je metoda najbolja, a danas je vene moguće liječiti sklerozacijom, laserskim, radiofrekventnim, ultrazvučnim i hirurškim metodama.

Sklerozacija

U liječenju kapilara najčešće se primjenjuju postupci sklerozacije koji se sprovode u nekoliko postupaka i laserski tretmani. Ovi se postupci rade tokom hladnijeg doba godine jer koža koja je tretirana ne smije se izlagati suncu, a potrebno je nositi i kompresivne čarape u kojima je vruće tokom ljeta. Sve ostale metode nisu vezane uz godišnja doba i u dogovoru s vaskularnim hirurgom odlučuje se koja je metoda za svakog pojedinog pacijenta najbolja.

Ostavi komentar