Prva transplantacija materice u Srbiji i prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja urađena u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj.

Prva transplantacija materice u Srbiji urađena je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, a ujedno je i medicinski poduhvat svjetskih razmjera jer je to prva transplantacija materice u svijetu kod jednojajčanih bliznakinja. Riječ je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje djece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja, kojoj je presađena materica, uskoro imati potomstvo.

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest mjeseci biti urađen embriotransfer.

U operaciji je učestvovao veliki tim ljekara iz Tiršove i stručnjaci iz svijeta, na čelu sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom. U timu su bila tri ljekara iz Švedske, tri ljekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda, profesor Štefan Tulius, tri ljekara iz Izraela i orgomna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

Direktor Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić navodi da klinka u Tiršovoj ima veliko iskustvo u transplantaciji i u genitorekonstruktivnoj hirurgiji, te projekat koji radi zajedno sa Institutom u Geteburgu. Radojičić kaže da se, prema statistici, oko 10 do 15 djevojčica godišnje rodi sa ovom anomalijom, odnosno bez materice.

Ostavi komentar