Devet mjeseci trudnoće možda su vam bili teški, ali danas, kada pored vas leži malo čudo koje ima svoju volju i prodoran plač, tih devet mjeseci čini se lakima i dalekima…Navikavanje na život s novom bebom za neke je majke stresno i iscrpljujuće.

Hranjenje i hvatanje ritma spavanja nekada nije jednostavno, a jedino što je vama potrebno je odmor. U tim prvim danima, pa i sedmicama bebinog života vama je potreban odmor i oporavak od porođaja. Pokušajte da radite što je moguće manje, zato zamolite supruga, ukućane ili prijateljicu da na kratko vrijeme preuzmu kućne poslove kako bi se vi mogli oporaviti i odmarati da odmorni budete uz svoju bebu.

Prvih mjesec dana sa bebom je svakako najteže, odjednom treba usvojiti sasvim nove navike, živjeti sasvim drugačiji život, a pored toga se treba oporaviti od samog porođaja.

Prvih nekoliko sedmica života vašeg djeteta istinski je čarobno vrijeme. Ali prvi dani majčinstva stavljaju pred vas i vrlo ozbiljne izazove.

San je sada najvažniji, i ako ovaj period uspijete uspješno prebroditi, sve će vam se ostalo činiti lakše.

Ako je ikako moguće, što podrazumijeva pomoć u kući, polako i potpuno se oporaviti nakon porođaja, bi ćete manje podložni postporođajnoj depresiji. Klasično pravilo koje zaista zlata vrijedi je, spavajte kad i vaša beba spava, bez obzira na doba dana. Ovo je savjet koji će vam dati svaka majka, bez obzira na godine i vrijeme u kom je rodila. Kad god beba zaspi, ostavite sve kućne poslove i odspavajte, jer je vaše stanje u tom trenutku ipak važnije od prljavog suđa.

Ako želite da uspostavite rutinu spavanja za svoju bebu, pokušajte bebu staviti na spavanje oko 19 sati. Nahranite je, zatim malo pričekate pa je okupajte. Još jednom je nahranite, ako vam se čini da je gladna. U prvim sedmicama planirajte sljedeće hranjenje oko 22 sata, prije svog odlaska na spavanje. Ne moate bebu buditi ako se sanam ne budi u to vrijeme već je možda dovoljno samo je staviti na grudi, da sisa dok spava.

Jedan od najvećih problema novopečenih roditelja je to što beba ne zna reći što joj treba, a često plače. Vremenom ćete naučiti, ne brinite, sada samo trebate znati kako utješiti svoje maleno zlato.

Pokušajte imitirati zvukove iz materice. Da biste umirili bebu prvih mjesec dana, šuškajte, njišite se i postavite bebu u položaj u kojem je bila dok je još bila u vašem stomaku. Pa čak i zvuk fena bebe podsjeća na šumove koje je čula u materici… Od ovih metoda kasnije bebu odviknite i postepeno je pokušajte naučiti da sama zaspi.

Smatra se da je 40 dana potrebno za oporavak nakon porođaja te da je bebi potrebno toliko vremena da se adaptira. Beba se štiti od infekcije, pa u prvih mjesec dana dozvolite samo najbližoj rodbini posjete. Svi koji se približavaju bebi, prije moraju dobro oprati ruke i treba da budu zdravi.

Roditeljima pomaže i patronažna sestra iz doma zdravlja, koja dolazi u posjetu i pokazuje roditeljima kako da pravilno paze i njeguju bebu. Možete je pozvati ponovo ili kontaktirati ako imate kakvih dodatnih pitanja.

Uloga tate

Ne očekujte previše. Mnogi novopečeni očevi se brzo obeshrabe ako naprave nešto pogrešno, pogotovo kada vide kako se mama bolje snalazi. Nemojte previše očekivati od vaših partnera i nemojte im prigovarati, naučiti će, ali im je potrebno malo više vremena. S druge strane isto tako je važno da su tu i da se trude. Pokušajte podijeliti obaveze. Podijelite što je čija dužnost prvih nekoliko sedmica, neka tata bude zadužen za nabavku i za spremanje kuće dok mama vodi računa o bebi ili kako se već dogovorite.

Bez obzira na uzbuđenje i sreću zbog dobijanja bebe, konstantna briga o novorođenčetu zaista može biti previše i može vas iscrpiti do krajnjih granica. Pronađite način da ne očekujete previše od sebe kao i da se pobrinete za sebe.

Jednostavno prihvatite nered koji je beba donijela u vaš život, jer je to najljepši mogući nered koji će vam se dogoditi. Ne trudite se da sve bude „po ps-u“, uživajte u svakom trenutku sa vašom bebom i prilagođavajte se jedno drugom.

Ostavi komentar