Roditeljstvo donosi, osim rađanja novog života, i potpuno novi život za novopečene roditelje.Prvih mjesec dana nakon dolaska na svijet novog člana porodice je period upoznavanja i prilagođavanja. Nakon toga nekako sve postaje lakše, bolje se organizujete i pratite vašu bebu kako raste iz dana u dan.

Prvi redovni pregled vaše bebe kod pedijatra očekuje vas kada beba napuni mjesec dana. Nekada je potrebno da bebu pregleda pedijatar i prije navršenih mjesec dana. Najčešće su to sljedeće situacije: ako patronažna sestra ili vi primijetite problem sa pupčićem, ukoliko se javi povišena temperatura, ukoliko beba slabo jede ili primijetite bilo šta što smatrate da odstupa od granica normale.

Prije prvog pregleda svakako odaberite pedijatra za vašu bebu, jer je bitno da je tokom rasta i razvoja prati njen pedijatar koji će najbolje uočiti sve promjene i primijetiti ako nešto nije u redu. Potrebno je da imate povjerenja u izabranog pedijatra, jer će svakako najbolje znati da procijeni šta je potrebno uraditi za zdravlje vaše bebe. Dobro je biti informisan, najčešće preko interneta o svemu što vas zanima, ali je takođe važno znati da pročitani članci na internetu ili negdje drugo o oblasti koja vas zanima svakako ne mogu zamijeniti znanje i iskustvo ljekara posvećenog pacijentima.

Prvo što se upisuje u bebin karton nakon imena i prezimena je njen uzrast. Zatim se mjere: tjelesna težina, tjelesna dužina, obim glave, velika fontanela, broj respiratornih pokreta u minuti (disanje), broj srčanih otkucaja u minuti, veličina jetre i slezine.

Ovi podaci se porede sa podacima na rođenju, da bi se utvrdilo da li dete ima normalnu težinu, dužinu, obim glave, kao i da li se normalno razvijalo za prvih mjesec dana. U prvom mjesecu ono dobija u prosjeku od 700 do 900 grama, nekad i više. Ne zaboravite da ponesete na prvi pregled otpusnu listu iz porodilišta.

Zatim slijedi pregled glave, lica i čula, pregled vrata, grudnog koša, stomaka, genitalija, analnog otvora, kičme i ekstremiteta, kao i neurološki pregled.

Detaljnije to izgleda ovako:

Pregled glave, lica i čula

Posle mjerenja obima glave i veličine velike fontanele, posmatra se bebino lice. Pregledaju se oči, nos, ušne školjke, usta i usna duplja. Raznim stimulacijama se provjeravaju čula (na primjer čulo vida uz pomoć svijetla – beba zažmuri, čulo sluha lupanjem šake o šaku ili pucketanjem prstima – beba se okreće ka izvoru zvuka).

Pregled grudnog koša

Pregledaju se dva vitalna organa: srce i pluća, odnosno srčani tonovi i frekvencija, kao i disanje bebe.

Pregled stomaka (abdomena)

Posmatra se izgled pupka, pregledaju se jetra, slezina, creva, mokraćna bešika, bubrezi.

Pregled genitalija

Prilikom kontrole genitalija gleda se da li je otvor uretre na mjestu. Kod djevojčica se posmatra izgled velikih i malih usana, da li je otvor vagine na mjestu. Kod dječaka se obavezno gleda da li su se testisi spustili u sktotalne kese (to bi trebalo da bude već na rođenju), da li je veličina piše i jajašaca normalna, kao i da li kožica normalno obuhvata njen vrh.

Neurološki pregled

U okviru neurološkog pregleda posmatra se budnost i aktivnost djeteta, njegov stav, pokretljivost, reakcije na okolinu (na lik majke, lekara, na njihov glas), plač, mišićni tonus, primitivni i tetivni refleksi, kao i da li ima nekih patoloških znakova.

Stav

Stav djeteta sa mjesec dana je takav da su ruke i noge poluskupljene, šake su poluotvorene, a kada spava obično su u visini lica. Beba sa mjesec dana može da prati pogledom kretanje likova i da reaguje na govor. Ako joj se priča blagim glasom umjerene jačine i nežno, može da se izazove i tzv. socijalni smjeh – reakcija na glas, na lik majke ili osobu koja joj se tako pažljivo obraća.

Pokretljivost zglobova

Provjerava se ukupna pokretljivost svih zglobova (posebno kukova). Važan je i pregled stopala.

Plač

Ispitivač, ljekar, pri pregledu i nehotice izazove plač kod djeteta, pa ako je on krepak, snažan, motivisan, ukazuje da je dijete zdravo. Zdravo dijete plače samo kad je gladno, mokro ili jednostavno kad želi da vidi majku. Sa druge strane, bolan plač visokog tonaliteta, vriskav ili promukao ukazuje na izvjesna patološka stanja koja u toku pregleda pedijatar treba da uoči.

Tonus mišića

Beba sa mesec dana ima dosta dobar mišićni tonus, koji se pojačava prilikom plača. Prati se koliki otpor pruža pri pasivnim pokretima i koliko je pokretljiva.

Primitivni refleksi

Ljekar izaziva tzv. primitivne reflekse, od kojih se najčešće izvode: sisanje, gutanje, hvatanje (stavi se npr. prst u bebinu šaku, a ona ga brzo i čvrsto hvata; ovaj refleks je toliko snažan da se ponekad beba može odići od podloge), zatim refleks preskakanja, automatskog hoda (beba se drži ispod pazuha, osloni tabanima na sto i nagne napred; ona tad pravi naizmjenične pokrete savijanja i ispružanja nogu simulirajući hod), i na kraju Moro refleks (ako se bebi povuče podloga na kojoj leži, ona pravi pokret sa obije ruke koji liči na zagrljaj, tj. kao da hoće da se uhvati za nekog).
Ako je beba zdrava, na prvom pregledu sa mjesec dana primiće drugu dozu vakcine protiv Hepatitisa B, jer je prvu dozu, kao i BCG vakcinu primila u porodilištu. Na prvom pregledu se može uraditi i prvi ultrazvučni pregled kukova, koji je inače obavezno uraditi između prvog i trećeg mjeseca života.
Nakon pregleda pedijatar će vas posavjetovati vezano za ishranu i njegu vaše bebe, na koliko sati je potrebno da je dojite ili dajete adaptiranu mlječnu formulu. Pitajte sve što vas zanima, možda je najbolje da prije dolaska pripremite spisak pitanja, pa nećete ništa propustiti da pitate.
Uzajamno povjerenje između vas i izabranog pedijatra, doprinijeće da zdrava beba postane zdrav čovek

Ostavi komentar