Kod pucanja vena mala količina krvi ispušta se u okolno tkivo što uzrokuje podliv krvi, odnosno hematom ili modricu. Pucanje vena obično je bezopasno, ali ponekad može upućivati i na neki drugi zdravstveni problem.

Uzroci pucanja vena

Vene pucaju kada su izložene pritisku ili nekoj vanjskoj traumi. Najčešći razlozi zašto se to događa su:

 • ozljeda, pad ili udarac,
 • proširene vene,
 • neispravno sjedenje,
 • uzimanje lijekova koji razrjeđuju krv,
 • bolesti poput leukemije, meningitisa ili sepse.

Pucanje vena uslijed udarca

Kada spolna trauma ozlijedi krvne žile, ali ne i kožu, nastaće modrica koja u pravilu spontano nestaje za nekoliko dana do 2 nedjelje. Ako podliv ne nestane ni nakon dvije nedjelje, potrebno je posjetiti ljekara kako bi se utvrdilo nije li došlo do dubljeg oštećenja tkiva.

Ako želite da smanjite veličinu modrice, odmah nakon udarca stavite hladnu oblogu na ozlijeđeno mjesto i držite je 30 minuta. Pustite da se koža ponovno zagrije, a zatim ponovno stavite hladnu oblogu na još 20-ak minuta.Hladna obloga će smanjiti oteklinu jer sužava krvne žile, pa će se manje krvi izliti u tkivo zbog čega će modrica biti manja i prije će se zaliječiti.

Pucanje proširenih vena

Proširene vene najčešće nastaju na nogama, uslijed djelovanja gravitacije i neprilagođenosti venskih zalistaka. Zadatak vena je da tjeraju krv prema srcu, no uslijed dugotrajnog stajanja ili sjedenja krv se skuplja u ekstremitetima, a vene ju s vremenom sve teže uspijevaju pumpati gore. Zato se proširene vene najčešće pojavljuju u starijoj životnoj dobi, posebno kod žena zbog uticaja hormona.

Zadržavanje krvi u nogama proširiće vene i učiniti njihove zidove slabijima i tanjima, zbog čega one postaju tamnoplave i ljubičaste, ponekad ispupčene i vrlo vidljive, te s lakoćom pucaju stvarajući modrice.

Prirodni način za prevenciju i smanjivanje proširenih vena su bioflavonoidi te vitamini C i E. Bioflavonoidi poboljšavaju vensku cirkulaciju, a njima obiluju heljda, marelice, trešnje, jabuke te crni čaj. Vitamini C i E ojačavaju zidove krvnih žila, stoga je dobro prehranu obogatiti citrusnim voćem te maslinovim uljem, avokadom, chia sjemenkama te svim orašastim plodovima.

Neispravno sjedenje

Sjedite li često prektštenih nogu, na zadnjoj strani noge pojaviće se sitna mreža plavih žilica koje se nalaze blizu kože, a sklone su pucanju i stvaranju hematoma. Dugotrajno sjedenje prektštenih nogu takođe usporava cirkulaciju te izlaže žile većem pritisku.

Ako ne možete promijeniti ovu naviku, redovno zamijenite položaj nogu kako ne bi uvijek ista noga bila gore. Nakon dužeg sjedenja prekrštenih nogu, poboljšajte cirkulaciju tako da ih prije spavanja držite na povišenom barem 20-ak minuta.

Pucanje vena zbog korištenja lijekova

Određeni lijekovi smanjuju proizvodnju trombocita, odnosno krvnih pločica koje sprječavaju krvarenje zatvarajući ranice na tkivu. Riječ je obično o lijekovima protiv zgrušnjavanja krvi, aspirinu, ibuprofenu, steroidima te lijekovima koji se koriste u liječenju karcinoma.

Navedene lijekove morate uzimati samo po savjetu liječnika, a ako se modrice učestalo pojavljuju, ne zaboravite to da pomenete na idućem pregledu.

Pucanje vena kao simptom bolesti

Pucanje vena i naizgled spontano pojavljivanje modrica može biti posljedica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Obična upala grla može učiniti vene slabijima i sklonijima pucanju. Osobe oboljele od leukemije takođe lako zadobijaju modricu, a pucanje vena može biti i simptom sepse, takozvanog trovanja krvi.

Ako uz pucanje vena primijetite i učestalo krvarenje iz nosa i zubnog mesa ili krv u urinu, obavezno potražite pomoć ljekara.

Kako spriječiti pucanje vena?

 • Ako svakodnevno dugo sjedite, pokušajte svakih pola sata nakratko prošetati kako biste podstakli cirkulaciju.
 • Prije spavanja držite noge na povišenom položaju barem 20-ak minuta.
 • Povećajte unos vitamina C i E.
 • Izbjegavajte da nosite visoke potpetice.
 • Izbjegavajte usku odjeću i obuću.
 • Izbjegavajte da sjedite prekrštenih nogu.
 • Redovno vježbajte kako biste podstakli cirkulaciju te osnažili mišiće.

Prirodni lijekovi protiv pucanja vena

Određeno ljekovito bilje može podstaći vensku cirkulaciju te ojačati zidove krvnih žila. Pri tome se najviše koristi ekstrakt suvog ploda divljeg kestena koji sadrži escin, aktivnu supstancu koja povećava tonus vena i dovodi do njihove kontrakcije te tako umanjuje probleme s venama i hemeroidima.

Suvi ekstrakt listova ginkga sadrži flavonoide koji osnažuju zidove krvnih žila i podstiču cirkulaciju krvi prema srcu i mozgu. Time se rasterećuju krvne žile i smanjuje mogućnost njihovog pucanja.

Ostavi komentar