Tokom godina, mnogi zdravstveni radnici su povezivali uspješno puzanje sa dugoročnim zdravim razvojem. Ipak, britanska studija iz 2017. pokazala je, prateći razvoj više od 15000 djece, da djeca sve manje i manje pužu, a neka čak i potpuno preskaču ovu fazu.

Trejsi Prus, dječji fizioterapeut, objasnila je: “1991. godine u Britaniji, a kasnije i u Americi, stvorena je kampanja pod nazivom “Nazad na spavanje”, koja je naglasila potrebu stavljanja bebe da spava na leđima umjesto na stomaku, kako bi se smanjila iznenadna smrt djeteta.

Uspjeh ove kampanje doveo je do smanjenja iznenadne smrti djeteta za više od 40 posto, ali je došlo do neočekivanih posledica: manje djece je učilo da puže. Bebe su manje vremena provodile na stomaku, te nisu razvijale snagu vrata, ruku, zglobova, ramena, koja im je bila potrebna da se izdignu i postave u poziciju za puzanje.”

Kada je vrijeme za paniku?

Ispostavilo se – NIKAD. Ista studija je pokazala da su te bebe normalne u svakom smislu i da nema razlika u razvoju između djece koja puze i one koja ne puze sa 18 mjeseci. Isti rezultati su pokazani i u Američkoj studiji, koja je još jednom dokazala da puzanje praktično i nije neka prekretnica u razvoju.

Zašto je to važno

Trejsi je objasnija: “Svakako nema sumnje da je puzanje prva vještina osnovne koordinacije, razvoja motorne snage mišića, balansa i osjećaja povezanosti bebe sa svijetom. Ipak, postoje i drugi načini da se razviju ove vještine ukoliko dijete ne puže.”

Puzanje razvija i otpornost, motivaciju i osjećaj uspjeha i ostvarenja cilja. Put vašeg djeteta će biti lakši ukoliko ima period puzanja. Na taj način vidimo da ima mišićnu snagu i kognitivnu sposobnost za tu aktivnost, makar i ako traje svega par sedmica. U svakom slučaju, poenta je da nije strašno i ako preskoči taj korak, te vještine se svakako nauče u nekom drugom momentu, koji djetetu jednostavno više odgovara.

Dobro i loše puzanje

Ne postoji dobro ili loše puzanje, prema Trejsinim riječima. “Puzanje nam više pokazuje nezavisnost i daje djetetu šansu da istražuje i otkriva stvari pred sobom, kao i da samo dođe do onoga što želi. Ne razmlišljajte o načinu na koji dijete puže, važno je da se kreće, i da ima snagu i kognitivnu sposobnost. Poenta je davati djetetu priliku da tokom dana razvija svoju mišićnu snagu”.

Šta možete uraditi?

Trejsi poručuje: “Igra, igra, igra. Ne morate da tražite profesionalnca ili kupujete skupe igračke i opremu. Igra je najbolji način da razvijate mišićnu snagu, a djeca, čim im je pružena prilika, prirodno biraju aktivnosti koje im razvijaju potrebne vještine.”

– Vrijeme na stomaku za bebe

– Penjanje na kauč i silaženje sa njega

– Penjanje na drvo

– Igra na penjalicama u parku

– Igra sa blatom, vodom, pijeskom

– Trka u guranju kolica

– Pomaganje u kućnim poslovima, poput stavljanja manjeg suda u mašinu

– Pakovanje knjiga i igračaka, pa čak i cijepanje starih dokumenata i novina

Naravno, obratite pažnju da je dijete potpuno sigurno i pod nadzorom tokom ovih aktivnosti, iako bi trebalo da mu bude pružena šansa da bude samostalno i istražuje.

Aktivnosti za veće mališane

– Ohrabrujte ih na aktivnosti koje će im jačati mišiće ruku, zglobova i ramena, poput pakovanja šolja i tanjira na više police

– Nošenje i podizanje većih objekata u blizini

– Iznošenje smeća ili ređanje knjiga i kockica

– Možete napraviti i umjetnički kutak sa kredama, bojicama i papirom koji se nalazi na zidu kako bi crtali stojeći

– Ukoliko vam ne smeta haos, možete dati djetetu markere i bojice koje se peru, i dozvoliti crtanje po zidu

Puzanje se više ne posmatra kao pokazatelj djetetovog razvoja, a ukoliko dijete preskoči ovu fazu, nema razloga za paniku. Postoji mnogo načina da pomognete mališi da razvije potrebnu mišićnu snagu, koordinaciju i motoričke vještine, te, prema Trejsinoj preporuci – sjedite dolje, isprljajte se i igrajte se sa djetetom!

Ostavi komentar