Ništa tako ne uplaši ljekara kada kod devojke od 25 godina dijagnostikuje karcinom grlića materice ili kod djevojke od 19 ili 20 godina tešku prekancerozu (CIN II, III) grlića meterice.

“Svjedok sam da to više nisu sporadični slučajevi, već svakodnevica i realnost. U posljednjih šest mjeseci imao sam dvije pacijentkinje ispod 30 godina sa karcinomom grlića materice. Još više zabrinjava podatak da sam u istom vremenskom periodu imao 14 pacijentkinja od 19 i 20 godina i mlađih sa teškim prekancerozama grlića materice (CIN II , III).

Prvo što se u tom trenutku zapitam je vrijeme nastanka HPV infekcije i kasnijeg dijagnostičkog propusta koji je doveo do tako teške dijagnoze. Prekanceroze i karcinom grlića materice ne nastaju sami od sebe. Postoji evolutivni period od tri do deset godina. To je vrijeme koje je neophodno da HPV infekcija razvije svoju kliničku sliku na grliću materice. Taj dijagnostički vakuum od nekoliko godina je vrijeme pravovremene terapije ili slobodno mogu reći vrijeme kada se dese i greške”, kaže za Večernje novosti dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije, radiotalasne dermatohirurgije

Prva i najveća greška je izbjegavanje kolposkopskog pregleda kod mladih djevojaka pod izgovorom da je papa test dovoljan. Kolposkopski pregled otkriva početne stadijume kondiloma (supkliničke) i patološke slike na grliću (mozaik, punktacije, AW epitel) takođe znake HPV infekcije grlića materice. I kad se dijagnostikuje promjena se prati bez dodatnih analiza i eventualne terapije. Praćenje dovodi do napredovanja HPV infekcije. Kondilomi se šire na vaginu i grlić unutra, a na kožu velikih usana, i analno spolja. Na grliću promjene napreduju, patološke slike postaju veće, a prekanceroze teže.

NE OSLANjATI SE SAMO NA PAPA TEST
Kod dijagnostikovanih kondiloma uvjek akcenat staviti na patološke kolposkopske slike na grliću materice. I kondilome i prekanceroze uklanjati odmah bez obzira na starost pacijentkinje najnovijom terapijskom metodom.

Kad se dijagnostikuju teške promjene (CIN II, III), ili se izbjegava terapija zbog mladosti pacijentkinje, ili se primjenjuju suviše radikalne metode. Izbjegavanje vodi u karcinom grlića materice, a radikalne metode (klasična konizacija nožem) deformišu grlić, što kasnije ima posljedica na reproduktivnu sposobnost mlade djevojke.

Iz navedenog zaključujemo da su greške dijagnostičko-terapijske prirode, a ako tome dodamo i strah mladih devojaka od odlaska ginekologu kombinovan sa ranim nezaštićenim seksualnim odnosima, rezultat je sve veći broj oboljelih sa prekancerozama i karcinomom grlića materice.

NAJMODERNIJA TERAPIJSKA METODA

“Svjedok sam velikog broja pogrešnih tumačenja, preporuka i zabluda, koje se odnose na radiotalasnu LOOP eksciziju kao najmoderniju terapijsku metodu za liječenje prekanceroza na grliću materice kod mladih djevojaka koje nisu rađale. Kada jedna terapijska metoda postane najbolji izbor za pacijenta uvjek se javljaju nenamjerne, ali i namjerne zloupotrebe koje su u vezi sa njenom primjenom. Kao ljekar koji je u svijetu uradio najviše radiotalasnih LOOP ekscizija, svjedok sam da ne tako rijetko danas se pod imenom ove metode od strane ljekara nude tehnike i metode koje u najmanju ruku nemaju mnogo dodirnih tačaka.

Često se intervencije laserom i kauterom predstavljaju kao radiotalasne intervencije iako to nije tako. Tokom 12 godina rada sa radiotalasima napravio sam sopstvenu tehniku radiotalasne LOOP ekscizije koju sam u 2016. godini predstavio na na četiri svetska kongresa”, kaže dr Jeremić

PUT KA PRAVOVREMENOJ I TAČNOJ DIJAGNOZI
Svakoj mladoj djevojci treba uraditi kolposkopiju već na prvom pregledu ako je imala seksualne odnose.

Koje su prednosti moje tehnike u odnosu na druge i zašto se smatra najmodernijom tehnikom liječenja prekanceroza (CIN I,II, III) na grliću materice?

“Sve svoje intervencije izvodim isključivo u lokalnoj anesteziji u trajanju od maksimalno pet minuta. Intervencije su bezbolne i beskrvne. Apsolutno je bezbjedna tehnika za mlade djevojke koje nisu rađale. U potpunosti se otklanjaju promjene tipa CIN I, II, III u jednom aktu. Uklanja se dio grlića, ali i specijalnom radiotalasnom vaporizacijom uklanjaju se i eventualne promjene koje se šire ka vagini. Šest nedjelja nakon intervencije grlić u potpunosti zaraste bez nus-efekta na skraćenje i suženje cervikalnog kanala, što je česta negativna posljedica drugih tehnika lečenja. Nakon dva mjeseca pacijentkinja može ostati trudna.

Moram podvući činjenicu da je samo pravilno urađena radiotalasna LOOP ekscizija garant izliječenja. Svaka manipulacija sa tehnikom rada ili drugom tehnologijom neće imati ni približni terapijski efekat kao prava radiotalasna LOOP ekscizija, a što je najgore često imamo i pogoršanje ili maskiranje pravog problema, što za posljedicu ima lažnu sliku izlječenja.

Definitivno je za najmoderniju tehnologiju potrebno imati najmoderniji dijagnostičko-terapijski pristup. A, sam radiotalasni aparat bez primjene prave tehnike liječenja nema terapijskog učinka.”, navodi Jeremić

Večernje novosti

Ostavi komentar