Sindikat doktora medicine objavio je zabrinjavajuće podatke o broju medicinskih radnika koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu. Na poziv se javilo 296 ljekara i medicinskih radnika, što je najveći broj u javnom sektoru, piše Dan.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlena.

Sporazumni raskid radnog odnosa realizuje se u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. kako bi se smanjili troškovi iz budžeta i umanjio broj zaposlenih.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja, Crnoj Gori nedostaje oko 200 ljekara i preko 300 medicinskih sestara.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da ne znaju tačno koliko je doktora tražilo odlazak uz isplatu otpremnine, ali da među njenim kolegama vlada veliko nezadovoljstvo zbog niskih zarada i odnosa državnih institucija prema tom pozivu.

Ona je kazala da doktori medicine u Crnoj Gori primaju 550 eura, specijalisti 650, a supspecijalisti oko 700 eura.

“Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika je ogromno, što potvrđuje i činjenica da je najveći broj zaposlenih u sektoru zdravstva izrazio spremnost da napusti radno mjesto. Suočavamo se i sa problemom da nam se na konkurse na ključnim specijalizacijama ne javljaju kandidati. Ovo je posljedica činjenice da ljekar specijalista ima platu nižu od zaposlenog na rampi tunela Sozina i drugih javnih preduzeća”, ističe Popović Samardžić.

Ona je kazala da bi Vlada trebalo da omogući povećanje plata ljekarima za 300 eura i da se potrudi da, umjesto sredstava za luksuz funkcionera, novac ode onima koji spasavaju živote građana.

“Imamo situaciju da je već preko 150 doktora napustilo zdravstveni sistem prethodnih pet godina. Ako mi ne možemo da obezbijedimo 15 do 20 miliona eura za povećanje plata od 300 eura neto, onda se pripremite da izdvojite 50 miliona ili više za liječenje sa strane i za dovođenje doktora sa strane. Svi mladi doktori uče njemački jezik. Sigurni smo da će naš predlog naići na otpor pojedinih struktura iz prostog razloga što naš predlog zahtijeva postavljanje prioriteta. Dakle, možda bude potrebe za preusmjeravanjem novca sa nekih budžetskih stavki kao što su službena vozila i vozači, službeni telefoni, službena putovanja, kupovina stanova za potrebe javnih funkcionera, dodjela 13. plate u organima javne uprave, dodjela varijabile, dodjla naknad i za prisustvo u radnim tijelima i komisijama, na stavku ‘zarade za doktore medicine'”, rekla je ona.

Ostavi komentar